Omezování osobní svobody? Populární kampaň má v Dánsku nečekanou dohru

Kodaň - Ačkoliv si většina z nás spojuje Dány s rovnostářstvím a se sociálním liberalismem, zřejmě tomu tak ve skutečnosti úplně není. Podle tamní spisovatelky, proslulé dílem Mirror Shoulder Signal, Dorthy Norsové si velká část starších mužů mívá tendenci spojovat kampaň proti sexuálnímu obtěžování s omezováním jejich svobod a s přebujelým puritánstvím. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Norsová vyprávěla příběh, který se jí stal někdy před šesti měsíci na jednom večírku. Zde seděla vedle jednoho muže, kterému mohlo být tak 60 let, a který dělal na první pohled dojem slušně vychovaného šarmantního džentlmena. Konverzace se nesla v poměrně přátelském kruhu, dokud však nedošlo na téma MeToo.

Jako byste hodili před býka rudý hadr, okamžitě se dialog změnil v otevřeně nepřátelskou a agresivní rétoriku vůči hnutí proti sexuálnímu harašení, jež se v poslední době stále více a více dostává na výslunní. Sama Norsová zřejmě ani netušila, co touto nevinnou poznámkou způsobí.

Norsová řekla, že byla nejprve znepokojená, a posléze šokovaná. Pokud by se setkala s průměrným, nebo podprůměrným mužem, dala by se taková reakce očekávat. Přeci jenom by u vzdělaného muže, pocházejícího z vyšších společenských vrstev, očekávala větší empatii v tomto směru.

Krize mužské identity?

Do výměny slov, kterou vyvolala pouhá zmínka o kampani MeToo, se později zapojil i další muž, podle nějž si ženy na oběti pouze hrají. Tím, kdo je ve skutečnosti ohrožen, jsou ale muži. Vzhledem k jasné převaze odpůrců MeToo se Norsová rozhodla raději stočit téma někam jinam, protože jí bylo jasné, že nemá smysl tuto konverzaci dál vést.

Nicméně ještě jí dodatkem třetí muž u stolu vysvětlil, že muži mají přirozenou potřebu souložit, a že ženy by jim měly umožnit její uspokojení. Pro Norsovou se zřejmě nejednalo o příjemný zážitek, ale vzhledem k vánoční atmosféře se nechtěla hádat, a tak si ještě nechala vysvětlit, že tím, kdo ovládá muže, jsou ženy. 

Jak se zdá, tak zřejmě platí staré dobré přísloví "Pod svícnem je největší tma". Tmáři a odpůrci kampaně za práva žen na ochranu před sexuálním obtěžováním a harašením se nerekrutují pouze ve východních zemích s tradičně patriarchálním společenským uspořádáním, nýbrž i v sociálně liberálních severských zemích. Proč se tedy zrovna do Dánska dostala kampaň MeToo s takovým zpožděním, a proč narazila na takový odpor?

Odpověď na tuto otázku je celkem jednoduchá. Norsová vysvětlila, že pokud někdo chce pochopit Dány, musí si uvědomit jejich národní mentalitu, jejíž neoddělitelnou součástí je důraz na svobodu mysli, který se razí už od 19. století.

Právě díky výše uvedenému se podařilo v roce 1915 zavést volební právo žen a následně v roce 1989, těsně před rozpadem Východního bloku, registrované partnerství homosexuálních párů. Ač se to může jevit jako paradoxní, tak je to právě jeden z důvodů, proč se Dánové k MeToo postavili tak, jak se postavili. Příčiny jsou ale zřejmě i jinde, protože v sousedním Švédsku tomu bylo přesně obráceně.

Boj za práva žen se nicméně netočí pouze okolo MeToo, nýbrž i práva na potrat. Například v katolickém Irsku bylo v nedávném referendu odhlasováno zrušení osmého dodatku ústavy, která zakazovala provádět potraty s jedinou výjimkou, jíž bylo ohrožení životy těhotné ženy.

Související

Více souvisejících

dánsko MeToo feminismus

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy