Orbán je ochoten jednat s Merkelovou

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán je ochoten jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o bilaterální azylové dohodě. Řekl to německému listu Bild.

Nejdříve se ale Německo musí dohodnout s Rakouskem a pak Vídeň s Maďarskem, teprve poté je možné přistoupit k jednáním mezi Berlínem a Budapeští.

"Pořadí může být pouze takovéto - jednání mezi Německem a Rakouskem, pak jednání mezi Rakouskem a Maďarskem," řekl Orbán. "A pouze na konci, pokud bude skutečně jasno o německém postoji, jednání mezi Maďarskem a Německem," řekl maďarský premiér.

Orbán rovněž deníku Bild řekl, že je nutné posílit ochranu vnějších hranic Evropské unie a zřídit migrační centra mimo EU.

Ve středu chce Orbán o dalším postupu ve věci migrace telefonicky hovořit s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

Německá kancléřka Angela Merkelová se v pondělí s ministrem vnitra Horstem Seehoferem dohodla na zřízení tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud bude Německo vracet migranty, kteří se již zaregistrovali v jiném členském státě Evropské unie. Merkelová přislíbila, že vracení migrantů chce provádět ve shodě s dotčenými unijními státy.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Krajský úřad omezil vstup na Jesenicko. Tisíce neregistrovaných dobrovolníků mohou zablokovat cesty

Lidé se až na výjimky od pátečního poledne nedostanou na Jesenicko. Rozhodl o tom krajský úřad v Olomouci. Nekoordinovaný pohyb dobrovolníků podle něj může znamenat nebezpečí.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy