Europoslanci si bokem přivydělávají miliony? Češi jsou proti

Brusel/Praha - Až třetina poslanců Evropského parlamentu si přivydělává vedlejšími příjmy. Za poslední roky si takto přišli na 18 až 41 milionů eur (až miliarda korun). Ve své úterní analýze to uvedla Transparency International EU (TI EU).

Česká pobočka této organizace v doprovodné tiskové zprávě tvrdí, že z 21 českých europoslanců jich v analýze figuruje deset. Někteří čeští zástupci v unijním zákonodárném sboru, které tisková zpráva zmiňuje, se ale proti tvrzení ostře ohradili s tím, že přehled vychází z chybných údajů, které mimo jiné zahrnují i výdělky před začátkem mandátu v červenci 2014. 

"Jan Keller (41.000 až 194.000 eur), Pavel Svoboda (35.000 až 181.000 eur) a Miroslav Poche (24.000 až 48.000 eur) tvoří trojici českých europoslanců s vyšším výdělkem z vedlejší činnosti," píše v tiskové zprávě české zastoupení TI EU. "Problematické je především široké rozpětí uvedené kategorie příjmů Jana Kellera a Pavla Svobody, kteří by měli uvést konkrétní informace o částkách, které si při vedlejší činnosti vydělal," uvádí dokument.

Keller ČTK zaslal prohlášení, ve kterém informace o svých vedlejších příjmech označuje za nepravdivé. "Toto tvrzení je rovněž lživé, jak je možné se přesvědčit na mé deklaraci předkládané pravidelně vedení Evropského parlamentu," napsal Keller. Dodal, že analýza zahrnuje jeho dřívější příjem před nastoupením mandátu europoslance.

Na webu europarlamentu má Keller jako jeho ostatní kolegové zveřejněné přiznání příjmů, které je konkrétně z května 2017. V něm vedlejší příjmy v souběhu s poslaneckým mandátem přiznává, a to v kategoriích do 499 eur a od 500 do 1000 eur měsíčně za publikační činnost a za působení na univerzitě.

"Důrazně se ohrazuji proti zprávě Transparency International, podle které si údajně ročně přivydělávám až 33 000 euro. Zcela chybně interpretovali můj původní příjem z podnikání před ziskem mandátu jako současný vedlejší příjem. Žádný vedlejší příjem po nastoupení do mandátu ale nemám, firem jsem se vzdal a plně se věnuji pouze práci europoslance," uvedl pro EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský.

Ohradil se i Svoboda. "Plně se věnuji práci europoslance, mým jediným vedlejším placeným úvazkem je úvazek 0,1 na Právnické fakultě UK (Univerzity Karlovy) v Praze," prohlásil.

Poche sdělil ČTK, že v daném období skutečně měl vedlejší příjem. "Konkrétně cca 8000 eur ročně jako spolumajitel cestovní agentury, kterou vlastním se svou ženou. I přesto nelze považovat tuto ´studii´ Transparency International za relevantní, jsem dost nepříjemně překvapen metodikou, kterou TI používá, a tím pádem i závěry," napsal Poche.

Úterní tisková zpráva zmiňuje i české europoslance Olgu Sehnalovou, Evžena Tošenovského a Stanislava Polčáka. Sehnalová podle tiskové zprávy TI od června 2017 deklaruje měsíční příjem 37 eur. Na svém profilu webu europarlamentu v přiznání z června 2017 upřesňuje, že jako zastupitelka Kroměříže dostává odměnu 965 korun měsíčně.

Tošenovský v přiznání příjmů uvádí odměnu za členství v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Přesnou částku nezmínil, příjem ale zařadil do kolonky jedno euro až 499 eur. Tento příjem stejně jako Sehnalová vykazuje pouze v aktuálním přiznání z května 2017, v předchozích letech vedlejší příjmy shodně se Sehnalovou nevyplnil.

Sehnalová má k analýze IT i tak výhrady. "Pokud zpráva nerozlišuje mezi odměnami za volenou funkci zastupitele a komerčními aktivitami, považuji takto uvedené informace za silně zavádějící," upozornila. Europarlamentní formulář takové rozlišení poskytuje.

V případě Polčáka česká tisková zpráva TI uvádí roční příjem 12.000 až 60.000 eur. V přiznání z června 2017 poslanec uvádí, že má souběžně pravidelnou výdělečnou činnost jako advokát s příjmem 1001 až 5000 eur měsíčně. Polčák v telefonickém rozhovoru ČTK řekl, že má výhrady k metodice TI, neboť počítá jen příjmy a ne náklady, takže skutečný zisk je odlišný.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.

Více souvisejících

europoslanci evropský parlament EU (Evropská unie) Petr Kellner Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Stanislav Polčák Evžen Tošenovský Pavel Svoboda Miroslav Poche

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 52 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy