Němci nepochopili střední Evropu? Politolog vysvětlil nárůst nacionalismu

NÁZOR - "Vždy jsem se bál pouze znaků a symbolů, nikdy lidí a věcí," zní citát rumunského spisovatele Mihaila Sebastiana z knihy Už dva tisíce let z roku 1934, která zachytila dusivou atmosféru antisemitismu a jedovatého nacionalismu meziválečného Rumunska, připomíná bulharský politolog Ivan Krastev. Ředitel sofijského Centra pro liberální strategie v komentáři pro server The Guardian poukazuje, že v Evropě a USA se i dnes hodně mluví o návratu 30. let, jak sílí strach z růstu nacionalismu.

Nacionalismus se pouze skrýval

Paradoxem podle Krasteva zůstává, že mnoho studií ukázalo, že nacionalistické postoje a především protimigrační nálady se za posledních 20 let moc nezměnily a lidem vždy byla nepříjemná myšlenka cizinců usazujících se v jejich zemi. "Otázka tedy ani tak nezní, odkud nacionalismus přichází, ale kde se ty roky skrýval," deklaruje expert. Ptá se, proč na rozdíl od minulosti nyní voliče láká etnický nacionalismus a zda jde jen o dopad finanční krize z let 2008-2010 v kombinaci se šokem z uprchlické krize, nebo existuje méně zřejmé vysvětlení.

Odborník odkazuje na výstavu bulharského umělce Lučezara Bojadžieva, která nedávno v Sofii nabídla skvělé ztvárnění toho, co bylo dlouho politicky korektní verzí evropské historie - pod názvem Na prázdninách ukazovala známou jezdeckou sochu pruského krále Fridricha Velikého v Berlíně, avšak král na koni chyběl, čímž umělec přeměnil památník národního hrdiny v památník zvířete.

Veškeré složitosti spojené s důležitými, ale morálně kontroverzními postavami minulosti byly odstraněny a je pouze ironií, že Bojdžievova práce míří současně na ty, kteří očekávají své národní hrdiny na koních, i na ty, kteří věří, že lze přepsat historii odstraněním jezdců, poukazuje Krastev. Dodává, že umělec si možná neuvědomil, že na místo odstraněných historických hrdinů budou mít chuť skočit stávající političtí lídři.

"To se přesně stalo ve střední Evropě v posledních letech. Pravicová politická hegemonie v zemích jako Polsko a Maďarsko je přímým důsledkem vakua vytvořeného rozvodem liberalismu a nacionalismu koncem 90. let," píše politolog. Připomíná, že nacionalisté a liberálové se spojili za účelem svržení komunismu, a jelikož středoevropští liberálové si uvědomovali politickou přitažlivost postkomunistického nacionalismu, snažili se ho tvarovat a změkčovat.

Apely na nacionalistické nálady byly zásadní při mobilizaci společnosti proti komunistickým režimům - ani polské hnutí Solidarita nebylo liberální, ale společensko-nacionalistické - a uvedené spojenectví zároveň prosazovalo hodnoty liberální demokracie, poukazuje expert. Vysvětluje, že toto spojenectví skončilo během válek na Balkáně, kdy násilný rozpad Jugoslávie přesvědčil liberály o tom, že nacionalismus je samým srdcem temnoty a flirtování s ním by bylo hříchem.

Drama na Balkáně také umlčelo, či alespoň na čas utlumilo nacionalisty, jelikož srbský vůdce Slobodan Milošević, někdejší komunista, se stal nenáviděným symbolem nacionalismu 90. let, konstatuje odborník. Dodává, že středoevropští nacionalisticky orientovaní, silně antikomunističtí politici s ním nechtěli být spojováni a spíše mlčeli, jelikož jejich nacionalismus byl zkrátka tabu.

Vítězové a poražení   

Války v bývalé Jugoslávii rovněž znemožnili liberálům nevymezovat se vůči nacionalismu, uvádí politolog. Podotýká však, že postupně si ztotožňování liberalismu s antinacionalismem vyžádalo daň a voličská podpora liberálních stran poklesla, protože při nemožnosti opřít se o silné nacionalistické symboly se staly závislé čistě na úspěchy hospodářských reforem.

Nevyhlášená válka mezi liberály a nacionalisty přivedla umírněné nacionalisty do antiliberálního tábora, přičemž roli sehrál příklad Německa, tvrdí Krastev. Poukazuje, že středoevropští a východoevropští liberálové chtěli, aby se jejich společnosti vyrovnaly s minulostí podobně jako Německo, ale nebylo realistické očekávat, že po roce 1989 se ze všech stanou Němci. "Poválečná německá demokracie byla postavena na předpokladu, že nacionalismus vede nevyhnutelně k nacismu. V důsledku toho se jakýkoliv projev etnického nacionalismu blížil kriminalizaci - dokonce na státní vlajku na fotbalových zápasech se nahlíželo s podezřením," dodává expert.      

Radikální německý přístup je pochopitelný vzhledem k výjimečnosti nacistického dědictví, s nímž bylo nutno se vypořádat, ale pokus aplikovat ho na střední Evropu nutně vyvolal protireakci, soudí odborník. Důvod spatřuje v tom, že tamní státy byly v éře nacionalismu po rozpadu evropských říší ještě mladé a na rozdíl od německých nacionalistů v roce 1945 se ti středoevropští v roce 1989 cítili jako vítězové, nikoliv poražení v právě skončené válce - tentokrát té studené -, a proto bylo nemožné následovat německý model za situace, kdy například většina Poláků považovala za absurdní přestat oslavovat nacionalistické vůdce, kteří riskovali život při obraně vlasti před Hitlerem či Stalinem.    

"Dnes vidíme výsledek. V 19. století a znovu v 70. a 80. letech (20. století) byli liberálové a nacionalisté schopni vytvořit společnou platformu - tu inkluzivní, kořenící z kultury individuálních práv a postavenou okolo pocitu národní hrdosti," píše Krastev. Vysvětluje, že dnes se evropský nacionalismu zúžil na etnickou rovinu, živí ho demografické obavy a strach z měnící se role Evropy ve světě.

Středoevropané se necítí ani tak ohroženi migranty, ale prázdnem, který v jejich zemích zanechala ekonomická emigrace mnoha tamních občanů, což v těch, kteří zůstali doma, zanechává pocit kolektivní prohry, domnívá se politolog. Soudí, že liberálové mohou snít o porážce nacionalismu, podobně jako nacionalismus pomohl porazit komunismus, ale tato naděje se rychle mění v politickou tragédii, jelikož komunismus představoval radikální experiment založený na zrušení soukromého vlastnictví, zatímco nacionalismus tvoří v mnoha podobách organický prvek demokratické politické scény. "Přiznání toho musí být zajisté součástí řešení jeho rostoucího vlivu," uzavírá Krastev.

Související

Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbán vyzval střední Evropu k ochraně křesťanských kořenů. Napadl LGBT i ateisty

Středoevropské národy by se měly semknout, aby zachovaly své křesťanské kořeny v době, kdy západní Evropa experimentuje s homosexuálními rodinami, přistěhovalectvím a ateismem, prohlásil dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Ve vystoupení při odhalení památníku, připomínajícího následky Trianonské smlouvy, uzavřené po první světové válce, země regionu vyzval, aby posílily své spojenectví.
Demonstrace studentů na Národní 17. listopadu 1989

Kdo ohrožuje demokracii? Ne komunisté, ale krajní pravice, varuje americká novinářka

Je naše těžce vydobytá svoboda a demokracie v ohrožení? V předvečer 30. výročí Sametové revoluce demonstrovalo tři sta tisíc lidí proti současné vládě Andreje Babiše tolerované komunisty. Přestavují ale Babiš a KSČM reálné nebezpečí? Americká novinářka a držitelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová v rozhovoru pro iROZHLAS.CZ varovala před novou ideologií, a to vypjatým nacionalismem.

Více souvisejících

nacionalismus Polsko Německo

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že na Ukrajině obsadilo šest dalších vesnic

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy