Boj s praním špinavých peněz selhává. Budou padat hlavy?

Riga - Boj s organizovaným zločinem v Lotyšsku selhal kvůli rozsáhlé korupci sahající až do vysoké politiky. Notoricky známá pračka špinavých peněz, do níž proudí ilegální hotovost ze sousedního Ruska, výrazně poškodila pověst postsovětské země, která je zároveň i členem EU. Informoval o tom server Politico.eu.

Třetí největší lotyšská banka ABLV se letos v únoru uzavřela poté, co americké orgány odhalily, že se jejím prostřednictvím financuje severokorejský jaderný program a činnost ruské a ukrajinské mafie. Ústřední roli v tom měla hrát právě lotyšská centrální banka, jejíž guvernér je momentálně vyšetřován pro podezření z přijetí úplatku.

O ukončení činnosti ABLV tehdy rozhodla Evropská centrální banka a Evropská rada pro systémová rizika. Lotyšský skandál proto vyvolal politické diskuze na téma efektivnějšího boje s legalizací trestné činnosti, která je typická zejména pro státy bývalého Východního bloku. 

Lotyšská středopravicová vláda se proto rozhodla učinit patřičná opatření, včetně snížení podílu vkladů zahraničních investorů z dosavadních z 40 % na pouhých 5. To se setkalo s odporem z řad opoziční středolevicové strany Harmonie, která se zaměřuje zejména na voliče z řad ruské menšiny. Snížení podílu zahraničních vkladů však kritizoval také lotyšský deník Dienas Bizness, podle něhož se jedná o pouhé předvolební gesto a zažehnat riziko rozsáhlého vládního skandálu.

Podle redaktorů deníku Dienas Bizness se na praní špinavých peněz měla podílet také lotyšská ministryně financí Dana Reizniece-Ozolová, která se momentálně snaží vše zamést pod koberec. Dienas Bizness z tohoto důvodu otiskl její karikaturu s titulkem "Hledaná osoba" a pod ní napsal lživý článek, že je Reizniece-Ozolová vyšetřování protikorupční policií, což ale není podložené fakty.

"Jedná se o velkou a jasně viditelnou antikampaň, jejíž načasování přímo koreluje s okamžikem, kdy se Lotyšsko rozhodlo jasně zakročit proti praní špinavých peněz, o kterém se už dlouhodobě ví, ale zatím se nic nedělá," řekl Janis Sarts, ředitel Centra strategické komunikace NATO sídlící v Rize.

Ministryně v nemilosti

Lotyšská ministryně financí Dana Reizniece-Ozolová v rozhovoru ve své kanceláři naznačila, že ruští podnikatelé a lidé s vazbami na ně, které odmítla jmenovat, vedou proti její osobě dezinformační kampaň s cílem ovlivnit zářijové volby a protlačit do parlamentu své politické spojence. Jediným zájmem, který sledují, je skoncovat s jejím aktivním bojem proti praní špinavých peněz.

Reizniece-Ozolová držela v ruce otištěný článek pocházející z Dienas Bizness z 11. června tohoto roku. Hodně paradoxní na něm je, že se snaží vyvolat dojem seriózního média lososovou barvou svých stránek, které jsou typické pro mezinárodní deník Financial Times. Aby ale nebyl obviněn z porušování autorských práv, rozhodl se zvolit slabší odstín. I tak se ale v podstatě jedná o klamavou reklamu.

Na karikaturou ministryně Reizniece-Ozolové stálo "Dohrála jsi, Donno! Rezignuj!" Problémy s deníkem Dineas měla lotyšská ministryně financí už v roce 2016, kdy byla jmenována do své funkce. Snažil se z ní tehdy udělat královnu podsvětí a loutku Spojených států. Redaktoři obecně zpochybňovali kompetenci nově jmenované vlády spravovat zemi a tvrdili, že jsou zde jasné snahy o likvidaci bankovního sektoru a zahraničních investorů, nikoliv boj s praním špinavých peněz, které středopravice hodlá i nadále tolerovat.

Ruská a ukrajinská mafie mají zřejmě velmi silné vazby na vysokou politiku, že ani opatření ve smyslu menšího podílu zahraničních depozit nic nezachrání. Pak ale vyvstává otázka, zda by tomu tak nebylo i v případě, že se k moci dostane proruská středolevice, která by praní špinavých peněz v Lotyšsku podporovala víc otevřeně.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

Více souvisejících

lotyšsko praní špinavých peněz Mafie peníze

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 50 minutami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 5 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy