Itálie si koleduje o malér kvůli uprchlíkům? Brusel může vyrukovat se sankcemi

Řím - Itálie řeší jeden problém za druhým. Ačkoliv si vláda populistů a extremistů zatím zachovává přízeň svých voličů, nemusí tomu tak být i nadále. Günter Oettinger, který má na starosti rozpočet EU, totiž pohrozil, že pokud Řím uskuteční své hrozby, a přestane platit do unijního rozpočtu, musí počítat se sankcemi. Informoval o tom server Politico.eu.

Téma migrační krize rezonovalo Itálií už před březnovými volbami, v nichž výrazně propadla koalice středolevicových stran Centra-sinistra oproti středopravici Centra-dostra, v níž je kromě Berlusconniho strany Forza Italia, zastoupená také krajně pravicová Liga Severu Mattea Salviniho. Populistické Hnutí pěti hvězd M5S Luigi Di Maia získalo jako samostatná strana nejvíc hlasů. Poté, co Liga a M5S sestavily vládu, začaly splnit své předvolební sliby, mezi něž patřil i aktivní boj s migrací, a tlačit na EU kvůli ústupkům v oblasti migrační politiky.

Italská hrozba přestat platit do unijního rozpočtu se stala předmětem ostré kritiky z řad orgánů EU a další diplomatickou roztržkou v souvislosti s roky trvající migrační krizí. Na druhou stranu je třeba se ptát, zda je Řím v takovém postavení, aby si mohl diktovat podmínky, vzhledem k enormní výši státního dluhu, který činí přibližně 130 % HDP. Z Itálie by se tak brzy mohlo stát druhé Řecko. V takovém případě by ale naopak potřebovala mít dobré vztahy s ostatními členy eurozóny.

Nejaktuálnějším problémem, který Itálie v souvislosti s migrační krizí řeší, je přijetí 150 utečenců zachráněných ve vodách Středozemního moře. Příslušné lodi Diciotii se sice podařilo zakotvit v sicilském přístavu, ale pobřežní stráž už čtyři dny intenzivně odmítá umožnit příchozím vstup do Itálie. Vládním představitelům dokonce ani nestačily sliby některých zemí, že si příslušné uprchlíky z Eritreje, Sýrie a Bangladéše vezmou, případně přerozdělí samy.

Ve čtvrtek oznámil italský vicepremiér a předseda Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio, že jeho strana prosadí zmrazení veškerých plateb do rozpočtu EU, které by momentálně měly činit 20 miliard euro, dokud nebude dosaženo finální dohody o přerozdělování běženců. Tvrdá migrační politika je pro něj zřejmě důležitější, než plnění závazků vyplývajících z členství v EU.

Oeetinger bez slitování

"Pokud Itálie přestane platit do rozpočtu EU, bude to poprvé v historii této mezinárodní organizace. Může to dokonce způsobit zpoždění některých důležitých plateb, a tím pádem vést i ke vzniku úroků z prodlení. V takovém případě však budeme muset přistoupit k sankcím. Evropská unie je založená na hodnotách a principech právního státu, a tím pádem platí pro všechny stejná pravidla. Očekává se, že každý stát bude řádně plnit své závazky a povinnosti vyplývající z členství. Spolupráce nikoho neohrožuje," napsal Günter Oeetinger na svém twitterovém účtu

Svými poznámkami ohrozil Di Maio průběh setkání diplomatických zástupců 12 členských zemí, kteří v pátek, v Bruselu, diskutovali o migraci a dalších politických otázkách. Schůze skončila bez dosažení kompromisu, ačkoliv se Evropská komise snažila toho dosáhnout. Eurokomisaři se totiž snažili kromě vyřešení problémů s uprchlickou lodí také o dosažení konsensu v jiných věcech, což Itálie odmítala pochopit, a záměrně zvyšovala napětí v místnosti.

Finance jsou kromě migrantů dalším problémem, který italskou vládu zaměstnává, a to nejen v oblasti plnění rozpočtu EU. Na podzim se bude hlasovat o návrhu státního rozpočtu na příští rok, což může ohrozit spolupráci mezi Ligou Severu a Hnutím pěti hvězd. Jaké přímé důsledky by pro mě mohlo mít odmítnutí platit, je proto nepředvídatelné. Italský premiér Giuseppe Conte na svém facebookovém profilu kritizoval tvrdý postup orgánů EU, zatímco italský ministr zahraničí Enzo Moavero připomněl, že povinností země je platit. Salvini i nadále vede ostrou protiimigrační rétoriku a trvá na plní instalaci australského modelu, který je ale v rozporu s mezinárodním právem.

Související

Více souvisejících

Itálie EU (Evropská unie) Ekonomika uprchlíci Günther Oettinger Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy