Vzpoura u konzervativců potlačena? Další ministři hájili plán Mayové pro brexit

V obou nejsledovanějších projevech na sjezdu britských konzervativců dnes hájili členové vlády aktuální strategii premiérky Theresy Mayové pro odchod Británie z Evropské unie. Podle ministra financí Philipa Hammonda premiérčin "plán z Chequers" prosadí rozhodnutí voličů, zamezí obnově pevné irské hranice a zachová jednotu Spojeného království. Ministr pro brexit Dominic Raab řekl, že je načase se sjednotit a "proměnit brexit v úspěch".

"Kdybych vám před třemi lety řekl, že ukončíme volný pohyb osob, zastavíme velké roční příspěvky do (unijního) rozpočtu, opustíme jednotný trh, dostaneme se z celní unie, budeme nezávisle utvářet obchodní politiku, učiníme parlament nejdůležitějším orgánem, ochráníme Spojené království, opustíme společnou politiku rybolovu a zanecháme společnou zemědělskou politiku, brali byste to všema deseti," vzkázal podle televize Sky News Raab rebelům v Konzervativní straně, kteří proti plánu dohodnutém na venkovském sídle premiérů v Chequers požadují výraznější odpoutání od EU.

Mayová kromě "brexitářů" čelí ve vlastní straně také názorovému proudu zastávajícímu opačné stanovisko, hlavním úkolem pro premiérku je během čtyřdenního sjezdu v Birminghamu budovat pro svůj návrh širokou podporu. Několik členů kabinetu hájilo její strategii už v neděli. "Během následujících týdnů musíme společně stát pevně za premiérkou, abychom dosáhli nejlepšího možného výsledku pro Británii a zároveň naplňovali preventivní opatření v podobě příprav na možnost odchodu bez dohody," řekl dnes ministr financí Hammond.

Selhání vyjednávání s Bruselem není zdaleka vyloučeno, ačkoli obě strany tvrdí, že dosažení dohody je pro ně preferovaným vyústěním. Představitelé EU se zatím k plánu Mayové stavějí odmítavě. Považují jej za nepřijatelné vybírání benefitů evropského jednotného trhu.

Ministr Raab EU kritizoval za podle něj dogmatický přístup a prohlásil, že pokud se EU pokusí Británii "zamknout" v celní unii nebo Evropském hospodářském prostoru, "odejdeme bez dohody". Na přípravách na tento scénář prý pracuje celý vládní aparát.

Ministr financí Hammond se ve svém projevu obšírně věnoval také domácím otázkám a britští novináři si všímají jedné nebývale antikapitalistické pasáže. "Příliš mnoho lidí má pocit, že ztratili kontrolu..., že pracují pro systém, ale systém nepracuje pro ně," citovala Hammonda editorka deníku The Guardian Heather Stewartová, která tato slova označila za "poněkud Corbynovská" - s odkazem na levicového vůdce labouristů. "Zatímco odpovědi labouristů by nic nevyřešily, jejich otázky si zaslouží reakci," pokračoval Hammond.

Raab zase labouristy kritizoval kvůli problémům s antisemitismem, přičemž podle The Guardian dlouze hovořil také o svém židovském otci, který v roce 1938 uprchl z Československa před nacisty. Ministr letos na jaře v rozhovoru v listu The Sunday Times uvedl, že o hrůzách nacismu jako malý kluk slýchával doma "nad gulášem, knedlíky nebo štrúdlem".

Související

Více souvisejících

Brexit Theresa Mayová Dominic Raab Philip Hammond (šéf britské diplomacie) Velká Británie EU (Evropská unie) Konzervativní strana (VB)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy