Demonstrace v Barceloně se zvrtly. Radikálové řádili u parlamentu, 32 zraněných policistů

Španělský premiér Pedro Sánchez odsoudil násilí, k němuž se v pondělí večer uchýlili radikální separatisté v Barceloně. Na twitteru tak dnes reagoval na pondělní střety radikálů s policií u barcelonské budovy regionálního parlamentu, při nichž byly zraněny dvě desítky policistů. Informoval o tom dnes deník El País s tím, že celkem bylo v pondělí při demonstracích v Barceloně zraněno 32 policistů.

Lídr španělské opozice Albert Rivera v reakci na pondělní demonstrace v Katalánsku, při nichž někteří radikálové dočasně omezili i provoz na několika silnicích či na nádraží v Gironě, vyzval španělskou vládu, aby dočasně převzala přímou správu Katalánska. Takový krok učinila loni bývalá španělská vláda lidoveckého premiéra Mariana Rajoye kvůli nelegálnímu referendu a následné parlamentní rezoluci o nezávislosti Katalánska.

"Katalánská politika se musí vrátit do parlamentních lavic. Premiér Torra musí plnit své povinnosti a neohrožovat politickou stabilitu povzbuzováním radikálů k obsazování institucí, které patří všem Kataláncům. Násilí není cesta," napsal dnes na twitteru Sánchez.

Španělský premiér tak reagoval na vyjádření šéfa katalánské vlády Quima Torry, který v pondělí dopoledne pochválil separatistickou organizaci Výbory pro obranu republiky (CDR), která uspořádala velkou část pondělních akcí v regionu, včetně blokování dálnice na několika místech či obsazení kolejí na nádraží v Gironě. "Přátelé z CDR: vytrvejte v nátlaku," prohlásil mimo jiné Torra. Za to ho dnes kritizovali i katalánští policisté.

Katalánští separatisté si v pondělí demonstracemi po celém regionu připomínali první výročí referenda o nezávislosti, které bývalá katalánská vláda uspořádala přes zákaz Madridu a při němž španělská policie bránila lidem v hlasování; při tom bylo loni 1. října podle katalánského ministerstva zdravotnictví zraněno na 900 lidí, většina z nich lehce.

Demonstrace v Barceloně se konaly celý den. Večerní demonstrace se zúčastnilo podle policie na 180.000 lidí. Poté, co organizátoři kolem deváté večer akci rozpustili, odebralo se přes sto radikálních separatistů k budově regionálního parlamentu. Tam pálili španělské vlajky, křičeli "ani krok zpátky" a vyzvali katalánského premiéra Torru, ať pokročí ve vytvoření nezávislé republiky, nebo podá demisi. Torra je sice také separatista, ale snaží se s Madridem dohodnout na legálním referendu.

Večerní násilí radikálních separatistů před regionálním parlamentem už v noci odsoudil bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont. "Ti, co si zahalují obličej a používají násilí, k nám nepatří. My jsme to dělali s odhalenou tváří a pokojnou formou. Takto jsme, před rokem, porazili autoritářský stát," napsal v noci na dnešek na twitteru Puigdemont s odkazem na loňské kroky jeho vlády.

Násilí radikálních separatistů před katalánským parlamentem odsoudil v noci na dnešek z vězení i bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras, který je už téměř rok ve vazbě a hrozí mu 25 let za vzpouru kvůli loňskému referendu. Trestně stíhána je španělskou justicí celá bývalá katalánská vláda a bývalé vedení regionálního parlamentu.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Španělé opět protestovali proti lockdownu, v Madridu zatčeno 32 osob

Španělé znovu protestovali proti uzávěře vyhlášené kvůli epidemii způsobené šířením nového koronaviru. V Madridu musela zasahovat policie a tři policisté byli zraněni. Zatčeno bylo podle deníku El País 32 lidí. Původní protest byl klidný a konal se v centru pod heslem Jdeme do ulic, lidé už jsou unavení.

Více souvisejících

Španělsko Barcelona Katalánsko Pedro Sánchez Carles Puigdemont Demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy