Rusko chyceno při činu? Útok na OPCW rozlítil šéfa Pentagonu, odplata bude tvrdá

Severoatlantická aliance dnes jednoznačně podpořila Nizozemsko a Británii poté, co obě země informovaly o nepodařeném kybernetickém útoku na sídlo Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu. Podle amerického ministra obrany Jamese Mattise důkazy "na sto procent" podporují tvrzení obou zemí, že za dubnovým útokem stojí ruská vojenská rozvědka GRU.

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg ruský postup označil za očividnou snahu podrývat mezinárodní právo a mezinárodní instituce. To, že dvě členské země aliance takový útok v dubnu úspěšně zmařily, dokládá podle něj rostoucí schopnost NATO a jeho členů úspěšně se v kybernetické oblasti bránit.

Nizozemské a britské prohlášení přišlo v den, kdy v alianční centrále v Bruselu ministři obrany členských zemí diskutovali kromě jiného právě o posilovaní schopností NATO v této oblasti. Aliance v roce 2016 na summitu ve Varšavě označila kyberprostor za operační prostřední na stejné úrovni jako je souš, moře a vzduch.

NATO a členské země své schopnosti v této oblasti posilují také v souvislosti s opakovanými snahami hackerů proniknout do civilních i vojenských počítačových sítí spojeneckých zemí. Velká Británie nyní velký počet těchto útoků také připisuje ruské vojenské rozvědce. Dnes se proto v Bruselu mluvilo také o tom, jak zapojit kybernetický boj do aliančních misí a operací.

Při útoku na OPCW bylo Rusko v zásadě chyceno při činu, poznamenal Mattis. "Lidé, kteří to dělali, byli dopadeni přímo s používaným vybavením a budou muset nést odpovědnost," upozornil americký ministr. Reakce bude podle něj politickým rozhodnutím poškozených zemí, které budou mít americkou podporu. Nemusí to však znamenat "oko za oko, zub za zub" v kybernetickém boji, státy NATO podle amerického ministra disponují širokou škálou možných reakcí.

"Naše reakce bude určována případ od případu. Ale vidíme, že jsme lepší a lepší při obraně našich systémů, likvidaci a odhalování útoků a také při získávání potřebných zpravodajských informací," řekl na na tiskové konferenci v alianční centrále generální tajemník NATO Stoltenberg.

Rusko ale podle něj musí přestat se svým nezodpovědným chováním, včetně používání síly vůči svým sousedům, pokusů ovlivňovat volby v jiných zemích a širokých dezinformačních kampaní.

Nizozemsko dnes oznámilo, že po rozkrytí operace na svém území vyhošťuje čtyři ruské agenty. Ti byli zadrženi 13. dubna při pokusu proniknout do bezdrátové sítě organizace. OPCW, která spadá pod OSN, letos analyzovala látku použitou při březnové otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury.

Generální tajemník NATO Stoltenberg se dnes opakovaně vyhnul přímé odpovědi na otázky, zda a jak začne aliance sama své kybernetické schopnosti využívat nejen k obraně, ale také při ofenzivním působení.

Související

Syrský MiG-29

Vyšetřování útoku v syrské Dúmě: Provedla ho Asadova armáda, zní závěr

Útok chemickými zbraněmi na syrské město Dúmá provedlo v roce 2018 syrské vládní letectvo. Po dvouletém vyšetřování to ve své nové zprávě uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Podle ní lze prokázat, že v dubnu 2018 nejméně jeden vrtulník syrského letectva shodil na civilisty obydlenou oblast dva zásobníky s plynným chlórem. Na místě kvůli tomu zemřelo 43 lidí.
Chemické zbraně

ROZHOVOR: Před 25 lety se svět pokusil zbavit chemických zbraní. Jejich nasazení však hrozí dodnes, přiznává expertka SÚJB

Před čtvrtstoletím vstoupila v platnost Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní, k níž postupně přistoupily téměř všechny státy světa. Přesto v posledních letech došlo k několika případům, kdy byly tyto prostředky nasazeny. Vedoucí Oddělení pro zákaz chemických a biologických zbraní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, inženýrka Markéta Bláhová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjádřila naději, že tyto incidenty nepovedou k rehabilitaci chemických zbraní. Doufá, že budou i nadále považovány za krajně neetický, zbabělý a zavrženíhodný způsob boje. Dodává ovšem, že zneužití toxických chemikálií k teroristickým účelům, likvidaci osob či ničení životního prostředí zcela zamezit nelze.

Více souvisejících

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) NATO Nizozemí Jens Stoltenberg James Mattis Rusko Hackeři

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy