Konec války 1918? Němcům se ulevilo. Vše záhy změnila legenda o dýce do zad, říká historik

Němci podle historika Daniela Schönpfluga konec první světové války, jehož stoleté výročí si svět připomene o víkendu, přijali především s úlevou a nadějí. Už červen 1919, kdy byla podepsána Versailleská mírová smlouva, ale pro řadu z nich znamenal konec těchto nadějí. Navíc se po něm v Německu začala rozmáhat legenda o raně dýkou do zad, podle níž zemi na konci války zradili vnitřní nepřátelé.

Zprávu o příměří z 11. listopadu 1918 se podle Schönpfluga díky telegrafu, telefonu a tiskovým agenturám velká část německé veřejnosti dozvěděla už několik hodin poté, co ho ve francouzském Compiegne podepsali německý státní tajemník Matthias Erzberger a francouzský vrchní velitel maršál Ferdinand Foch.

"Reakce na tuto zprávu jsou různorodé, především ale panuje úleva, že je válka u konce," říká historik ze Svobodné univerzity Berlín o konfliktu, který si od léta 1914 vyžádal 18,5 milionu životů. "Co válka znamenala nejen pro vojáky, ale i civilní obyvatelstvo, to si člověk dnes může jen sotva představit. Poslední roky války jsou roky hladu, roky nedostatečného zásobování, kolapsu nejdůležitějších hospodářských oborů, nemocí," podotýká s tím, že ani Německu se tehdy nevyhnula epidemie španělské chřipky, která na celém světě usmrtila ještě výrazně více lidí než "velká válka". Některé odhady hovoří i o 50 milionech obětí.

"Tahle situace vede k tomu, že nezávisle na tom, co bylo podepsáno, lidé nejdřív cítí úlevu z konce války," popsal Schönpflug tehdejší náladu. "Až do června 1919, do podepsání Versailleské mírové smlouvy, se tato úleva pojí také s nadějí, že spojenci nebudou vyjednávat s maximalistickými požadavky a že politická a možná i lidská reakce bude taková, aby Německo neskončilo v roli zcela poraženého," vylíčil.

Řada lidí své naděje směřovala také k vývoji Německa, které se dva dny před koncem války - tedy 9. listopadu 1918 - stalo republikou a poprvé ve své historii se začalo skutečně demokratizovat. Jak naděje vkládané do vnitřního, tak vnějšího vývoje byly ale podle Schönpfluga postupně zklamány. Souvisí to s poválečnou destrukcí, křehkostí Výmarské republiky, hospodářskou krizí, vzestupem extrémních uskupení, ale právě i s podmínkami míru stavějícími na požadavku masivních reparací, který už v té době kritizoval například ekonom John Maynard Keynes.

"V momentě, kdy se ukáže celá tvrdost mírové smlouvy, se nálada výrazně změní, naděje zmizí a zároveň rozkvetou dosud tiché hlasy, které tvrdí, že ti, kteří válku ukončili, kteří šli krok za krokem do mírových vyjednávání, kteří pak mírovou smlouvu podepsali, zradili německou věc, protože nevyužili možnosti, které se tehdy ještě naskýtaly. A to je okamžik zrození legendy o ráně dýkou do zad," vysvětlil Schönpflug.

Tohoto tvrzení se rychle ujaly pravicové skupiny, podle nichž bylo Německo v boji neporaženo, mělo dále válčit, případně později odmítnout "diktát z Versailles" a pokračovat ve válce. Rozšíření za pár let tato legenda, která ze zrady vinila mimo jiné sociální demokraty a Židy, našla i u nacistů, kteří ji od 20. let využívali.

Právě proto, že Výmarská republika nakonec vyústila v nacismus a hrůzy druhé světové války, se na rok 1918, v němž vznikla, podle Schönpfluga v Německu dlouhodobě vzpomíná negativně, jako na zárodek toho nejhoršího v německých dějinách 20. století. Historik je ale přesvědčen o tom, že se dosud převážně jednostranný pohled v posledních letech trochu mění a rok 1918 začíná být vnímán i jako doba naděje a demokratické revoluce, kterou také byl.

Související

Více souvisejících

I. světová válka historie Německo

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 7 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 7 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 7 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 10 hodinami

USA vyzvaly státy se systémy Patriot, aby je poskytly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy