Nová krize na Slovensku? Lajčák pohrozil demisí, pokud nebude přijat pakt o migraci

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák dnes pohrozil demisí, pokud parlament odmítne globální pakt OSN o migraci. Lajčák na rozdíl od představitelů vládních a opozičních stran na Slovensku přijetí zmiňovaného dokumentu podporuje. V reakci na Lajčákovo vyjádření premiér Peter Pellegrini a šéf sněmovny Andrej Danko vyslovili výhrady proti paktu, prezident Andrej Kiska zase vyjádřil znepokojení kvůli konfliktu ve vládě a hrozící demisi ministra zahraničí. Migrační pakt minulý týden odmítla česká vláda, nesouhlas již dříve ohlásily USA, Rakousko či Maďarsko.

"Pokud by byla vůle poslanců Národní rady, že se Slovensko chce izolovat, být součástí problémů a nechat řešení na jiných, tak to nemohu prosazovat," řekl Lajčák novinářům před jednáním vlády.

Ministr později uvedl, že mnohem důležitější než jakákoli funkce je pro něj jeho vlastní lidská a profesionální integrita. Dodal, že nepochybně nemůže zůstat ministrem, pokud mu nedůvěřuje nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD), jež ho do funkce navrhla.

Proti migračnímu paktu v uplynulých dnech vystoupil také předseda Směru-SD a expremiér Robert Fico. Již dříve nesouhlas s dokumentem vyjádřily také koaliční Slovenská národní strana (SNS) i největší opoziční strana Svoboda a solidarita. Usnesení k dokumentu OSN by měl slovenský parlament projednat na nadcházející řádné schůzi, která začne příští týden.

Premiér a místopředseda Směru-SD Pellegrini po Lajčákově vyjádření řekl, že Slovensko má vůči migračnímu paktu OSN výhrady. Předseda parlamentu a SNS Danko dokument zase odmítl. Poslanci SNS předložili do sněmovny návrh usnesení, že pakt není v souladu s bezpečnostní a migrační politikou Slovenska a že vláda by měla dokument odmítnout.

Kriticky se ke sporům v koalici vyjádřil prezident Kiska. "Prezident je znepokojen konfliktem ve vládě a hrozící demisí ministra zahraničních věcí a očekává, že osobní spory si (politici) v koalici vyřeší tak, že Slovensko zůstane důvěryhodným partnerem v očích svých spojenců," uvedla v prohlášení prezidentská kancelář.

Hlava slovenského státu tvrdila, že migrační pakt neukládá Slovensku žádné povinnosti ohledně přijímání migrantů. "Prezidenta rovněž mrzí, že kdykoliv, když se zmíní slovo migrace, pro mnoho politiků je toto slovo jako červené sukno, které je žene k populistickým vyjádřením," píše se v prohlášení.

Lajčák se na přípravě migračního paktu podílel během svého ročního působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN, ve které skončil letos v září. Slovenský ministr zahraničí v uplynulých týdnech migrační pakt obhajoval. Tvrdil, že není závazný a že nezasahuje do kompetencí států. V pondělí zase uvedl, že téma je zneužíváno populisty, xenofoby a nacionalisty, kteří o dokumentu šíří bludy s cílem zvyšovat vlastní popularitu.

Dlouholetý diplomat Lajčák stojí v čele slovenského ministerstva zahraničí od roku 2012. Stejnou funkci zastával i mezi roky 2009 a 2010.

Přední představitelé Směru-SD dříve opakovaně označili Lajčáka za nejlepšího kandidáta na prezidenta, kterého budou Slováci v přímé volbě vybírat příští rok. Lajčák dnes řekl, že zmiňovanými prohlášeními politici "hrají své hry" a že on se chce věnovat diplomacii. Podle průzkumů veřejného mínění by Lajčák prezidentské volby vyhrál. Současná hlava státu Andrej Kiska v květnu oznámil, že nebude usilovat o znovuzvolení na další pětileté funkční období.

Související

Aleksandr Vučič

Lídři Srbska a Kosova obnovili jednání o normalizaci vztahů, rozhovory zaštiťuje EU

Vrcholní představitelé Srbska a Kosova dnes obnovili rozhovory o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Avdullah Hoti se spojili prostřednictvím videokonference pod záštitou šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella. Následovat bude přímé jednání obou politiků ve čtvrtek v Bruselu, sdělil po videokonferenci zmocněnec EU pro tuto problematiku Miroslav Lajčák.

Více souvisejících

Miroslav Lajčák Andrej Kiska Slovensko uprchlíci Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy