Ve Španělsku se probouzí fašismus? Konaly se mše za diktátora Franka, lidé líbali hrobku

Na řadě míst Španělska si v úterý připomněli 43. výročí úmrtí diktátora Franciska Franka, v zemi se za něj konala více než desítka mší. Stovky lidí se účastnily večer mše v Madridu a několik stovek lidí přijelo uctít památku také do památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu, kde někteří lidé po mši líbali jeho hrobku. Informoval o tom server eldiario.es.

Památku generála, který zemi vládl autoritářsky skoro čtyřicet let a jehož vláda stála život tisíce lidí, si část Španělů připomíná každý rok. Letos je ale atmosféra ve společnosti obzvlášť rozjitřená kvůli tomu, že socialistická vláda schválila exhumaci Frankových ostatků z památníku v Údolí padlých. Tam je generál pohřben spolu s oběťmi z obou táborů španělské občanské války, kterou v roce 1936 pučem rozpoutal.

▶️ Simpatizantes de Franco solicitan por escrito a la Iglesia española que se le declare Santo pic.twitter.com/0jcVfN030d

— OKDIARIO (@okdiario) 20. listopadu 2018

Po mši v madridské čtvrti Salamanca vyšli lidé z kostela za pokřiku "Franco, Franco" a někteří zdvihali ruce ve fašistickém pozdravu. Nejvíce mší za Franka se v úterý konalo v jihošpanělské Andalusii, kde se jich uskutečnilo podle serveru eldiario.es šest.

Stovky lidí přišli už dopoledne do památníku v Údolí padlých, kde se konala mše nejen za Franka, ale za Josého Antonia Prima de Rivera, zakladatele fašistické strany Falanga, který je v Údolí padlých také pohřben. Po skončení mše někteří lidé obestoupili hroby obou mužů, líbali je a dělali si fotografie, na nichž zdvihali ruce ve fašistickém pozdravu.

Policie, která dohlížela v Údolí padlých na pořádek, některé z účastníků shromáždění upozorňovala, že používání symbolů frankistické diktatury je zakázáno zákonem o historické paměti z roku 2007 a hrozí za to pokuta.

Server eldiario.es rovněž připomněl, že letos výrazně vzrostla návštěvnost památníku v Údolí padlých poté, co socialistická vláda oznámila záměr exhumovat Frankovy ostatky. Tento plán schválil v září i parlament, zatím se ale časový harmonogram zadrhl na rozhodnutí rodiny pohřbít Franka v katedrále v centru Madridu.

Vláda se obává, aby se pak z katedrály nestalo poutní místo Frankových příznivců. Přemístění ostatků z památníku v Údolí padlých, kde podle mnohých nemá Franco být pohřben po boku svých obětí, ale vláda hodlá realizovat do příštího léta. Chystá se zakotvit do zákona o historické paměti, že ostatky nesmí být pohřbeny na místě otevřeném pro veřejnost, aby se nemohlo stát dějištěm manifestací oslavujících frankistickou diktaturu.

Související

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Více souvisejících

Španělsko Francisco Franco

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy