Na Slovensku se strhla mela kvůli migračnímu paktu, Lajčák ve sněmovně tvrdě narazil

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák chce v prosinci na ministerské schůzce k migračnímu paktu OSN předložit výklad Slovenska k dokumentu, že nemůže omezit svrchovanost země v oblasti migrace či poskytování azylu. Lajčák, který již pohrozil demisí pro případ odmítnutí dokumentu Slovenskem, to dnes řekl poslancům zahraničního výboru slovenského parlamentu. Výbor ale doporučil sněmovně, aby přijala usnesení, kterým požádá vládu o odstoupení Slovenska z procedury přijímání paktu.

Výhrady k paktu netajil například premiér Peter Pellegrini, dokument zcela odmítl předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a expremiér Robert Fico, koaliční Slovenská národní strana (SNS) i nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita. SNS také požaduje, aby se konference k paktu nezúčastnil zástupce Slovenska.

S cílem zamezit případným nesprávným interpretacím paktu chce Lajčák na ministerské schůzce v marockém městě Marrákeši připojit slovenský výklad k dokumentu. Slovensko by tak podle šéfa diplomacie prohlásilo, že pakt nesmí omezit svrchovanost země v oblasti migrace a že země zůstává suverénní při rozhodování o poskytování azylu. Řekl rovněž, že pakt není právně závazný a že Slovensko jeho ustanovení neplánuje převzít do svého právního řádu.

Lajčák odmítl vyjádření kritiků paktu, že dokument stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací. Vymezení definice dovolené a nepovolené migrace patří podle něj do kompetence národních států.

Šéf slovenské diplomacie později před novináři řekl, že zmiňovaný výklad má zmírnit obavy slovenské veřejnosti před migračním paktem.

"Považuji to (výklad) za reflexi obav, které ve společnosti existují. Považuji to za ujištění veřejnosti, že je nebereme na lehkou váhu," uvedl Lajčák. Dodal, že Slovensko je méně tolerantní než bylo před pěti či deseti lety a naopak stalo se egoističtějším.

Od migračního paktu OSN v uplynulých měsících již odstoupilo několika zemí. Minulý týden účast na paktu odmítla česká vláda.

Související

Aleksandr Vučič

Lídři Srbska a Kosova obnovili jednání o normalizaci vztahů, rozhovory zaštiťuje EU

Vrcholní představitelé Srbska a Kosova dnes obnovili rozhovory o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Avdullah Hoti se spojili prostřednictvím videokonference pod záštitou šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella. Následovat bude přímé jednání obou politiků ve čtvrtek v Bruselu, sdělil po videokonferenci zmocněnec EU pro tuto problematiku Miroslav Lajčák.

Více souvisejících

Miroslav Lajčák Slovensko uprchlíci migrace Peter Pellegrini

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy