Orbán likviduje svobodu slova? Maďarská vláda hájí konglomerát provládních médií

Maďarská vláda ve středu označila vznikající konglomerát provládních médií za záležitost strategického národního zájmu. Vznik dominantního subjektu na maďarském mediálním trhu proto podle agentury MTI nebude podléhat kontrole úřadu pro hospodářskou soutěž, který ho tak nemůže zpochybnit. Podle zahraničních expertů maďarská vláda od nástupu premiéra Viktora Orbána k moci trvale omezuje svobodu slova.

Středoevropská tisková a mediální nadace (CEPMF), která vznikla minulý týden, sdružuje kabelové televize, internetové zpravodajské portály, bulvární a sportovní noviny, rozhlasové stanice, časopisy a veškerá regionální maďarská periodika. Většina z více než čtyř stovek sdružených médií patří spojencům premiéra. Konglomerát povede vydavatel Gábor Liszkay známý svou loajalitou k Orbánovi.

Středeční rozhodnutí maďarské vlády znamená, že transakci nemůže zpochybnit ani úřad pro hospodářskou soutěž, ani státní mediální rada. Podle sdělení maďarské vlády má vznik dominantního konglomerátu zachránit kulturu tištěných médií v Maďarsku, což je ve veřejném zájmu. Podle kritiků to ale ohrožuje svobodu tisku v zemi.

"Zbytek ostatních médií bude fungovat daleko obtížněji, protože budou čelit velké, monolitní konkurenci," říká Ágnes Urbanová, analytička budapešťské společnosti Mérték Média Monitor.

https://t.co/opwdLqJEEX

— Mérték Média Monitor (@MertekMonitor) 5. prosince 2018

Organizace Freedom House označuje mediální prostředí v Maďarsku za "částečně svobodné". Na stostupňové škále minusových bodů tiskové svobody jich mělo v roce 2010 Maďarsko 23, letos už 44.

Související

Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán Svoboda médií Maďarsko Media EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy