Uprchlická krize na ostrovech v Egejském moři? Situace se začíná měnit

Počet migrantů, kteří setrvávají na ostrovech ve východním Egejském moři, klesá. Podle řeckého ministerstva pro migraci žilo v takzvaných registračních centrech a kolem nich v polovině prosince asi 14.500 lidí. Uvedla to dnes agentura DPA. V některých střediscích ale stále počty běženců několikrát převyšují ubytovací kapacitu.

Před dvěma měsíci stoupl počet migrantů na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos přibližně na 20.000. Řecké regionální úřady na ostrovech tehdy varovaly před "sociální explozí" a pohrozily, že některé z přeplněných uprchlických táborů budou muset zavřít.

Přeplněná přijímací střediska na ostrovech kritizuje dlouhodobě i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který už v létě vyzval řeckou vládu, aby situaci urychleně řešila.

16.2 million people were driven from their homes in 2017.44,400 each day. ?️1 every 2 seconds. ⏱️ pic.twitter.com/9glSOxkAal

— UNHCR, the UN Refugee Agency (@Refugees) 17. prosince 2018

Po kritice přemístily řecké úřady v uplynulých měsících tisíce migrantů na pevninu. Šlo mimo jiné o rodiny s dětmi, matky samoživitelky, nezletilé či příslušníky náboženských menšin.

Problematická je nadále situace v takzvaném hotspotu (přijímacím středisku) na ostrově Samos. V tamním táboře Vathy se nyní zdržuje téměř 4000 lidí, přitom kapacitu má pouze pro 648 osob. Na ostrově Lesbos, kde je registrační centrum pro 3100 lidí, se situace pomalu zlepšuje. V táboře a kolem něj momentálně pobývá zhruba 4900 migrantů, ještě na začátku října jich tam bylo více než 7500.

Od začátku letošního roku připlulo na řecké ostrovy z Turecka přes 31.045 migrantů. Loni jich za celý rok podle UNHCR bylo 29.718 a ještě o rok dříve 173.450. Největší migrační vlnu zažily řecké ostrovy v roce 2015, kdy tam dorazilo 856.723 lidí. Jejich příliv se výrazně zpomalil díky dohodě EU s Tureckem.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.
Uprchlíci, ilustrační fotografie

Řečtí pohraničníci budou čelit obviněním z úkladných vražd. Podle BBC schválně nechávají topit migranty

Migrační krize vyžaduje zvláštní pozornost Evropské unie a pohraničních členských států. Jde zejména o ty, které sousedí se Středozemním mořem a musejí řešit plavidla s migranty, snažícími se dostat na území EU. Svědectví o chování řecké pohraniční stráže ale poukazuje na krutou realitu toho, jak se lidé zodpovědní za životy uprchlíků chovají.

Více souvisejících

uprchlíci Řecko uprchlické tábory UNHCR

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 40 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 2 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko opět vyhrožuje: Západ by nás neměl podceňovat, jinak to může mít tragické následky

Západ by neměl podceňovat ruské odhodlání bránit své zájmy, jinak to může mít tragické důsledky, varoval náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Riabkov. Upozornil na to server Newsweek.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy