Kdo rozetne „horký brambor" italského rozpočtu? Brusel pořád dýchá Římu na záda

Komentář Josefa Brože - Italexit odvrácen? Po měsících bojů Evropská komise oznámila, že dosáhla dohody s Itálií o svém návrhu rozpočtu na příští rok a rozhodla se zatím neuložit sankce. Toto tvrzení se ale nezdá být ještě konečné, revize může přijít ještě v lednu.

Po třech měsících hrozeb, změn a výstrahách na finančních trzích se obě strany dohodly. Brusel i Řím složily včera zbraně. Podle sdělení Evropské komise, italská vláda souhlasila s odložením dvou ze svých hlavních opatření: uvolněním důchodového systému a zavedení příjmu občana pro nejvíce znevýhodněné osoby. Oproti původně sestavenému rozpočtu, jenž vykazoval deficit HDP na úrovni 2,4 procenta, Italové předložili posun o „jednu nulu": na 2,04 procenta.

Jak před časem pravil Matteo Salvini, ministr vnitra a místopředseda vlády: „O nějakou tu nulu nebo desetinnou čárku nejde!" Premiér Giuseppe Conte navíc nabídl prognózu růstu rozpočtu ze 1 na na 1, 5 procent. Je to reálné? „Po třech měsících byla jednání úspěšná," raduje se liberálně-pravicový list Corriere della Sera. Evropská komise již oznámila, že nebude zahajovat proti Itálii řízení pro porušení pravidel. Oznámení přichází zároveň ve chvíli, kdy Francie opatrně sonduje, co to v Bruselu udělá, když nenaplní ona magická 3 procenta deficitu, protože nyní čelí nejvážnější krizi od konce 60. let, a do oběhu dává nově 10 miliard na uklidnění „žlutých vest".

Od září panovala mezi Bruselem a Římem politicky doslova „studená válka". V Itálii se toto napětí promítalo i do vztahů v křehké koalici dvou anti-systémových stran. Liga (severu) i Hnutí 5 hvězd, obě strany vládní koalice, chtěly uvolnit prostředky na realizaci svých předvolebních slibů. V Bruselu vrátily první italský rozpočet a dávali silně najevo, že nepřijmou nový, který by stále vykazoval deficit ve výši 2,4%. Řím udělal v těchto dnech trochu fanfarónské gesto: „Nemáme problém, ustoupíme!" Blíží se evropské volby, a Matteo Salvini již několikrát dal přímo najevo ambice stát se premiérem, obzvláště s blížícím se termínem evropských voleb v květnu 2019.

Odmítnutí Bruselem by mohlo být jeho hlavním tématem ve volbách. Nejsme nepřátelé, ozývá se z Bruselu do Říma. Premiér Conte, jenž vystupuje přeci jenom méně excentricky, získával v poslední době u Hnutí 5 hvězd, v jejichž očích pro svůj styl a schopnost vyjednávání stoupal i v ambicích na předsedu hnutí. Brusel tím Conteho fakticky podržel. Téma přijetí rozpočtu ale zůstává i nadále „horkým bramborem" vládní koalice.

Damoklův meč stále visí

Oddechnutí totiž zcela na místě, neboť jde o rozhodnutí, které se ještě může změnit. Damoklův meč nad italskou vládou z Bruselu stále visí. Evropská komise slovy Valdise Dombrovskise, jejího místopředsedy, totiž tvrdí, že současný „nový návrh" není „řešením ideálním", neboť „neposkytuje dlouhodobé řešení ekonomických problémů", existuje tu stále ještě nadměrný schodek. Italský prezident Sergio Mattarella, který výsledek jednání v parlamentu přivítal, varoval, aby se vláda snažila i nadále vyvarovat nebezpečí a nepodléhala pouze náhlým emocím. Komisař Dombrovski požaduje ještě garance ve výši 10,25 miliard garantovaných úspor.

Pro tuto chvíli se jedná, jak upozornil komisař Pierre Moscovici, o řešení politické. Je to podle něj „vítězství v politickém dialogu", které Evropská komise „upřednostnila před střetnutím". „Dokázali jsme, že nejsme nepřátelé italského lidu. Někteří doufali v krizi, ale my jsme se vždy zaměřili na řešení," řekl v narážce na Salviniho komisař Moscovici. Také levicový list La Stampa vnímá řešení jako „zelenou". Ovšem nabádá k opatrnosti, protože komise se bude rozpočtem zabývat ještě v lednu příštího roku, jakmile italský parlament přijme konečně zákon o rozpočtu. „Do té doby bude vláda cítit stále horký dech Bruselu na krku," píše La Stampa.

Dech, který nikdo necítí rád.

Související

Více souvisejících

Itálie EU (Evropská unie) Matteo Salvini (Liga severu) Sergio Mattarella

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy