Indický stát Kérala ochromily protesty proti vstupu žen do chrámu

Jihoindický svazový stát Kérala ochromily již druhý den po sobě probíhající násilné protesty. Ty vznikly v důsledku středečního vstupu dvou žen do hinduistického chrámu Sabrimala, kam byl ženám v plodném věku po staletí odpírán přístup. Dnes o tom informoval server BBC News. Jeden člověk zemřel, desítky jich byly zraněny a velké škody utrpěl veřejný i soukromý majetek. Původně nábožensky motivované demonstrace zároveň přecházejí v politické násilí, uvedla místní média.

Pravicové skupiny podporované vládnoucí hinduistickou nacionalistickou Indickou lidovou stranou (BJP) premiéra Naréndry Módího dnes vyvolaly stávku v celé Kérale. Z obav před násilím zůstaly uzavřené školy a obchody. Nejezdila ani veřejná doprava, neboť protestující zablokovali důležité silnice.

Podle indického serveru The Hindu vláda státu zvýšila bezpečnostní opatření a po celém státě rozmístila policejní síly určené k ochraně. Demonstranty rozháněly vodními děly a slzným plynem. Od vypuknutí protestů zatkla policie už více než 700 lidí. Až 79 policejních příslušníků bylo zraněno, napadeno minimálně 12 policejních vozů, poškozeno více než 80 autobusů veřejné dopravy a velký počet osobních aut.

Server rovněž poukazuje na to, že původně nábožensky motivované protesty přerostly v politické násilí. Stoupenci nacionalistické BJP se na mnoha místech střetávali v potyčkách s přívrženci nejsilnější politické strany v Kérale - Komunistickou stranou Indie (marxistickou). Radikálové z obou politických táborů také napadli pobočky znepřátelené strany i domovy význačných stranických aktivistů.

Vláda Kéraly v čele s komunisty plně podporovala loňské rozhodnutí indického soudu umožňující ženám ve věku od deseti do 50 let vstupovat do chrámu. Komunistický premiér Kéraly Pinaráí Vidžajan veřejně obvinil indického premiéra Módího, že jeho BJP podněcuje násilí.

Související

Více souvisejících

Indie hinduismus ženy

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy