Zbraně pro Saúdy a Turky? Německo jich dodalo rekordní množství, navzdory kritice

Německo i přes kritiku ze strany opozice prodalo v minulém roce rekordní množství zbraní do Saúdské Arábie a Turecka. V březnu 2018 sice vláda zakázala dodávat zbraně kterékoliv ze stran účastnících se války v Jemenu, to se však nevztahovalo na již ujednané kontrakty. Teprve v reakci na vraždu novináře Chášukdžího byla v listopadu přijata tvrdší opatření. I ta jsou však exportéry obcházena.

Německé ministerstvo průmyslu ve čtvrtek, v reakci na dotazy opozičních poslanců z Die Linke, uveřejnilo informace o zbraňových dodávkách do Saúdské Arábii v roce 2018. Německé firmy v období mezi lednem a říjnem dodaly království zbraně v hodnotě 160 milionů eur. V roce 2017 byla přitom hodnota takových obchodů o 50 milionů eur nižší.

Saúdská Arábie vede v Jemenu koalici devíti zemí, které v konfliktu podporují tamní vládu v boji s Hútijskými rebely. Rijád je přitom kritizován za porušování lidských práv a páchání válečných zločinů. V září minulého roku upozornila zpráva Rady bezpečnosti OSN, že Saúdové často bombardují civilní cíle. „Většinu civilních obětí mají na svědomí koaliční nálety. V minulých třech letech při nich byly zasaženy obytné čtvrti, tržiště, pohřební a svatební shromáždění, věznice, civilní lodi a zdravotnická zařízení,“ stojí ve zprávě.

Právě z tohoto důvodu podmínila v březnu 2018 koaliční SPD vstup do nové vlády s křesťanskými demokraty kancléřky Merkelové zákazem zbrojních obchodů s účastníky konfliktu. Ten se však nevztahoval na již dojednané smlouvy. V listopadu, po vraždě opozičního novináře Džamála Chásukdžího, tlak na ukončení obchodů ještě stoupl a Berlín souhlasil se zavedením embarga.

Poslankyně Sevim Dagdelenová, která interpelaci ve čtvrtek vznesla, obvinila podle německé zpravodajské stanice Deutsche Welle německý zbrojní z toho, že „profituje na zločinné válce v Jemenu i na agresivní zahraniční politice prezidenta Erdogana.“ Vláda kancléřky Merkelové z toho důvodu musí „udělat vše“ pro to, aby další takové obchody se Saúdskou Arábií a Tureckem ustaly.

Erdoganův režim, který je také kritizován za porušování lidských práv, a který hrozí invazí do sousední Sýrie, kde chce potlačit kurdské jednotky YPG, byl v minulém roce dalším z významných příjemců německých zbraní. Hodnota zbrojních zakázek stoupla oproti roku 2017 více něž trojnásobě z 62 milionů eur na 202 milionů eur.

V roce 2000 přitom německá vláda vydala direktivu, která stanovuje, že by zbraně neměly být dodávány do zemí, kde existuje riziko jejich použití při represi a porušování lidských práv. Německý zákon navíc umožňuje zrušit již uzavřené kontrakty, pokud hrozí riziko, že budou dodané zbraně použity při destabilizaci míru. To se týká především vedení agresivní války. Dohledem je pověřeno německé ministerstvo zahraničí ve spolupráci s ministerstvem obrany.

Proti dodávkám zbraní v Německu silně vystupuje také katolická i protestantská církev. Ve studii, kterou zveřejnili v prosinci 2018, kritizují trend, kdy „zbrojní firmy přesunuly produkci do míst, kde očekávají nejmenší odpor vůči jejich kontroverzním obchodům.“ Reagovaly tak na situaci, kdy některé německé zbrojovky obcházejí embargo využitím dceřiných firem například v Itálii a Jižní Africe. To se týká třeba významného dodavatele Rheinmetall.

Související

Více souvisejících

Německo Saúdská Arábie Jemen zbrojní průmysl Turecko Německá armáda

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy