Čas hříček skončil. Politici EU jsou rozzlobení, do Británie posílají rázné vzkazy

Čas hříček skončil a Britové musí nyní rychle vyjasnit svou pozici. V reakci na úterní hlasování o brexitové dohodě předložené britskou vládou, kterou britská Dolní sněmovna odmítla, to dnes řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Obdobně se vyjádřila též kancléřka Angela Merkelová, která ale zároveň dodala, že čas na jednání stále je. Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová uvedla, že odmítnutá dohoda byla jediná možná. Variantu, že by se konalo druhé britské referendum o brexitu, označila za "hypotetickou". Také podle nizozemského premiéra Marka Rutteho je to Británie, která je nyní na tahu.

"Čas hříček skončil," řekl šéf německé diplomacie Maas v rozhovoru poskytnutém rádiu Deutschlandfunk. Británie musí podle něj nyní rychle říci, co vlastně chce, neboť po úterním hlasování to není jasné. Odmítnutím dohody, kterou vláda premiérky Theresy Mayové vyjednala v Bruselu, ukázali britští zákonodárci podle Maase jen to, co nechtějí. Podle Merkelové je nutné nadále usilovat o spořádaný brexit, i když Německo je připraveno také na opačnou variantu.

Brexitová dohoda je podle německého ministra zahraničí výsledek složitých a dlouhých jednání a obsahuje mnoho kompromisů. "Takže je to vše velmi politováníhodné," dodal a zdůraznil, že nyní je na tahu Británie. Německo je podle Maase připraveno i na nejhorší scénář, tedy neřízený odchod Spojeného království z EU. Pokud by Britové požádali o odložení termínu brexitu, debatovali by o tom podle Maase unijní země "konstruktivně".

In Sachen #Brexit ist das Vereinigte Königreich jetzt am Zug. Es ist gestern nicht klar geworden, was sie wollen - nur, was sie nicht wollen. In Deutschland haben wir zwei große Gesetzespakete verabschiedet, um auf alles vorbereitet zu sein. Aber: Wir hoffen auf Vernunft.

— Heiko Maas (@HeikoMaas) 16. ledna 2019

Také francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová vyjádřila dnes politování nad odmítnutím vyjednané brexitové dohody, která podle ní byla jediná možná. Odložení termínu brexitu považuje za "právně a technicky možné", pokud o to Britové požádají. "V tomto okamžiku to ale není nic jiného než hypotéza, neboť paní Mayová o to nepožádala, ani nikdo z jejího okolí," dodala Loiseauová.

Za stejně hypotetickou označila ministryně v rozhovoru poskytnutém rádiu France Inter rovněž možnost, že se v Británii uskuteční druhé referendum o brexitu. Na scénář divokého brexitu bez dohody se Francie podle ní připravuje.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier dnes varoval před následky neřízeného brexitu. "Tratili by všichni v Evropě," řekl s tím, že nejvíce by touto variantou vývoje trpěli sami Britové. Také podle Altmaiera je nyní na Britech, aby řekli, co chtějí dělat. Přitom podle něj "není možné znovu vyjednávat o podstatě" odmítnuté dohody.

"Wir sollten den Briten die Gelegenheit geben, ihre Position zu klären." Nach dem Scheitern des Abkommens im britischen Parlament warnt Wirtschaftsminister @peteraltmaier vor den Folgen eines harten Brexits. https://t.co/48ARTv6smQ pic.twitter.com/UoP1Hu7DBt

— ZDF heute (@ZDFheute) 16. ledna 2019

Stejně jako Německo a Francie se podle premiéra Giuseppeho Conteho na "všechny scénáře" dalšího vývoje připravuje i Itálie. Cílem italské vlády je omezit "negativní dopady brexitu".

Také nizozemský premiér Mark Rutte dnes řekl, že na tahu je nyní Británie, která musí vyjasnit svou pozici. K dispozici je podle něj ale jen jedna brexitová dohoda, a to ta, kterou v úterý britští poslanci odmítli.

I regret, yet respect the result of the vote in #HouseofCommons on current #Brexit deal. NL & EU are still behind the agreement, but will keep preparing for all scenarios. Despite this setback, it does not mean we are in a no-deal situation. The next step is up to the UK.

— Mark Rutte (@MinPres) 15. ledna 2019

Ačkoli není další vývoj zcela jasný, podle evropského komisaře pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierra Moscoviciho je stále pravděpodobnější varianta neřízeného brexitu bez dohody, kterou podle něj vlastně nikdo ve skutečnosti nechce.

Související

Více souvisejících

Brexit Heiko Maas Mark Rutte (VVD - Lidová strana pro svobodu a demokracii) EU (Evropská unie) Velká Británie Peter Altmaier (CDU) Francie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy