Evropa před výbuchem? Stačí škrtnout zápalkou, varuje analytik

Smrt Pawła Adamowicze, oblíbeného liberálního starosty Gdaňsku, vyslala šokovou vlnu po Polsku a Evropě, soudí Piotr Buras v komentáři pro server The Guardian. Analytik z think tanku European Council on Foreign Relations připomíná, že ve Varšavě a dalších městech proběhly smuteční pochod za účasti desítek tisíc Poláků a v sobotu, v den politikova pohřbu, bude v zemi státní smutek.

Politické zemětřesení

Podezřelým z atentátu je sedmadvacetiletý muž, který byl minulý měsíc propuštěn z vězení, kde si od roku 2014 odpykával trest za násilné trestné činy, přičemž po útoku davu sdělil, že za své uvěznění viní bývalou Adamowiczovu stranu, Občanskou platformu, připomíná Buras. Obává se, že atentát pravděpodobně dále polarizuje Polsko, které je již roky rozděleno politickými půtkami.

V Polsku se rozběhla debata, zda existuje analogie mezi smrtí Adamowicze a atentátem na prvního prezidenta nezávislého Polska Gabriela Narutowicze z roku 1922, poukazuje analytik. Dodává, že Narutowicz byl zastřelen po ostré antisemitské kampani vedené nacionalisty a událost se ukázala jako trvalé břemeno polské politické kultury.

Třiapadesátiletý Adamowicz byl starostou přes 20 let a byl považován za otce přeměny Gdaňsku v otevřené, moderní a prosperující město, které se pod Adamowiczovým vedením stalo laboratoří inovací v oblasti občanské angažovanosti, konstatuje Buras. Dodává, že  Adamowicz navzdory náladám v zemi neváhal označit Gdaňsk za město otevřené uprchlíkům  a představoval klíčovou postavu liberální opozice vůči nacionalistické vládě strany Právo a spravedlnost.

"Jeho smrt je lidskou tragédií a politickým zemětřesením," pokračuje analytik. Vysvětluje, že politický diskurs v Polsku je roky určován bojem mezi pravicovou stranou Právo a spravedlnost a liberální Občanskou platformou a jeho součástí jsou i konspirační teorie ohledně havárie vládního letounu u Smolensku nebo rozklad právního státu stávající vládou.    

Historické reminiscence jsou přesto zavádějící, domnívá se Buras. Zdůrazňuje, že Narutowicz byl zabit po několikadenních pouličních protestech, které měly zabránit jeho nástupu do úřadu, nacionalistická kampaň ho líčila jako "kandidáta židů" a "ostudu" Polska a atentátník byl politický radikál, zatímco polarizace v dnešním Polsku není - zatím - takto hluboká.

Možná nikdy nezjistíme, co přesně vedlo ke smrti Adamowicze, zda to byly psychické problémy či osobní frustrace pachatele, nebo politické faktory, přiznává analytik. Podotýká však, že extremisté jako Andres Breivik, Nerutowiczův vrah Eligiusz Niewiadomski či vrah britské političky Jo Coxové se zřejmě k násilí odhodlali v důsledku konspiračních teorií, polarizovaných debat a radikálních ideologií.

Evropu plní toxické výpary  

Jakýkoliv pokus přemostit rozdělení Polska nemá šanci uspět, pokud nepůjde ke kořenům gdaňské tragédie, nepochybuje Buras. Podotýká, že veřejná debata v Polsku je plná jedu, který aktivně šíří vládnoucí strana, a tak je nemožné mluvit vyváženě, navíc za situace, kdy se státní televize stala nástrojem "brutální propagandy", která denně hlásá nenávist a xenofobii.

Pouhé tři dny po atentátu v Gdaňsku tak byla v hlavním sledovacím čase polskou televizí odvysílána antisemitská satira, která líčila charitativní organizaci, na jejíž akci byl Adamowicz ubodán, jako cosi podivného a řízeného temnými silami, kritizuje analytik. Doplňuje, že přitom jde o známou nadaci, která vybírá peníze na nemocné děti, ale je dlouhodobě pod útokem pravicových médií a vládní strany a míří na ni absurdní obvinění ze šíření pokleslé a zkažené morálky.

"Sám Adamowicz byl terčem četných slovních útoků, včetně toho, kdy vládní představitelé naznačovali, že slouží německým, nikoliv polským zájmům," píše Buras. Podotýká, že v roce 2017 dokonce mladí nacionalisté zveřejnili falešná "veřejné úmrtní listy" Adamowicze a dalších starostů, kteří otevřeli svá města uprchlíkům, avšak tento projev nenávisti - podobně jako mnoho dalších - se státní zastupitelství řízené ministerstvem spravedlnosti rozhodlo neřešit.

Pokud politické elity a média mísí, šíří nebo jen pasivně přijímají nenávist, opovržení a netoleranci, povede to dříve či později k násilí a děsivým důsledkům, varuje analytik. Konstatuje, že není přehnané domnívat se, že vražda Adamowicze byla ovlivněna tím, čemu jsou Poláci dlouhá léta vystaveni, což nedokáže vymazat žádná aktuální kondolence či státní smutek.

V rámci tryzen za Adamowicze zní ze všech stran výzvy ke klidu a umírněnosti, ale ticho není podle Burase dobrou odpovědí a, pokud nepřijde na přetřes to, co tato děsivá událost říká o stavu Polska, nemůže přijít úleva, smíření či naděje na zlepšení politické situace v zemi. "Můžeme se po tomhle vrátit do normálu?" ptá se analytik. Domnívá se, že to by si žádalo značnou zdrženlivost liberální opozice a především rozsáhlou sebekritiku vládní strany a jejích příznivců.

Takový vývoj je ale momentálně nepravděpodobný, jelikož EU a spolu s ní Polsko letos čekají volby, tudíž vzájemná obvinění a nenávist šířená vládou ovládanou polskou televizí neustane ani po gdaňské tragédii, míní Buras. Nabádá ostatní Evropany, aby si uvědomili, že to, co se stalo v Gdaňsku, není pouze polský problém, ale celou Evropu plní toxické výpary a je třeba jednat, než někdo škrtne zápalkou.

Související

Více souvisejících

Polsko Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku) projevy nenávisti Právo a spravedlnost (PiS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

Putin a další 6leté funkční období. Disponuje mimořádnou mocí v Rusku

Za pouhých pár měsíců před dosažením čtvrtstoletí ve funkci, ruský vůdce, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, Vladimir Putin v úterý složí přísahu na kopii ústavy a zahájí další šestileté funkční období prezidenta, které bude opět provázáno s mimořádnou mocí.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy