Nejen ženská obřízka. Afričané v Británii šíří další brutální praktiku

Ve Velké Británii se u části severoafrické komunity šíří praktika „žehlení prsů“. Dospívajícím dívkám se při ní masírují a stlačují ňadra nahřátým kamenem, aby se zpomalil, či zastavil jejich růst. Aktivisté kritizují britské úřady, které podle nich proti této formě týrání dětí dostatečně nevystupují.

V některých afrických státech, odkud praktika žehlení prsů pochází, je považována za opatření vůči sexuálními obtěžování ze strany mužů. Podobně, jako v případě ženské obřízky však přináší zdravotní a psychické důsledky. Nyní se podle aktivistů, kteří se snaží na problematiku upozorňovat, šíří i v komunitách ve Velké Británii.

Podle deníku Guardian bylo v poslední době zaznamenáno několik desítek takových případů. Margaret Nyuydzewira, která vede skupinu Came Women and Girls Development Organisation (Cawogido), odhaduje, že tento zákrok ve Velké Británii podstoupilo přinejmenším 1000 žen a dívek. Žádná oficiální data však nejsou dostupná.

„Obvykle se to odehraje ve Velké Británii, na rozdíl od ženské obřízky, která se provádí spíše v zahraničí,“ sdělila deníku další aktivistka, která si nepřála být jmenována. „Někdy to dělají jednou týdně, někdy jednou za dva týdny, podle toho, jaké jsou výsledky.“ Žehlení prsů tradičně provádějí ženy z blízkého rodinného kruhu. Většinou to bývá matka, teta nebo babičky konkrétní dívky.

Doktoři a oběti považují praktiku za týrání dětí. Podle odborníků trpí takové dívky často psychickými i fyzickými následky. Mezi ty patří například zjizvení tkáně či různé formy deformace, infekce, neschopnost kojit nebo rozbujení rakoviny.

Leyla Hussein, která pochází ze Somálska a je aktivní v kampani proti ženské obřízce, s některými z postižených žen hovořila. „Všechno to byly Britky, britské občanky,“ řekla pro The Guardian.

Policie prý zatím žádná obvinění související s touto praktikou nevyšetřovala, předpokládá však, že k ní dochází. „Trestní stíhání je velmi důležité,“ řekl deníku Allen Davis z Metropolitní policie. „Lidé si musejí uvědomit, co tato praktika ve skutečnosti je – týrání dětí.“

Podle dobrovolníků, kteří pracují v prostředí africké diaspory, se však tomuto „šířícímu se problému nevěnuje dostatečná pozornost“. Nečinnost kritizují také někteří zákonodárci. „Překvapuje mě, že policie a další autority přinejmenším nevyčleňují prostředky, které jsou pro vypořádání se s tímto hrozivým fenoménem zapotřebí,“ řekl člen Sněmovny lordů Alex Carlile.

Britská vláda je podle svého vyjádření „absolutně zavázána“ tomu praktiku vymýtit. Podle aktivistů a sociálních pracovníků se však tento závazek v praxi příliš neprojevuje. „Nic z toho nevzešlo – nic!“ tvrdí další členka Cawogido Geraldine Yenwo. „Mluví se o vynucených sňatcích a násilí na ženách a dívkách, ale nikdo nikdy nezmíní žehlení prsů.“

Podle této aktivistky, která se v mládí sama stala obětí praktiky, je problém i v tom, že se Britové obávají ukázat na problém, jenž je vnímán jako „kulturní zvyk“. „Pokud kulturní zvyk zraňuje děti … pokud někdo, ať už veřejně nebo tajně, ubližuje malým dívkám, měl by být veden k odpovědnosti.“

Související

Více souvisejících

Velká Británie Týrané děti týrání a zneužívání dětí afrika týrání Obřízka Somálsko

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 41 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy