Holokaust? Každý dvacátý Brit ho popírá. Průzkum je šokující, reaguje organizace

Každý dvacátý dospělý Brit nevěří, že se stal holokaust, a téměř polovina Britů neví, kolik Židů při něm nacisté během druhé světové války zavraždili. Pětina Britů si myslí, že při něm zemřelo méně než dva miliony Židů. Vyplynulo to z průzkumu, o němž dnes informoval deník The Guardian. Při holokaustu, jehož oběti si dnes svět připomíná, bylo zavražděno na šest milionů Židů.

"Tak široká ignorance a dokonce popírání je šokující," komentovala výsledky průzkumu Olivia Marksová-Woldmanová z organizace Holocaust Memorial Day Trust. Tuto organizaci, která si sondáž mezi 2000 lidmi nechala zpracovat, financuje britská vláda a jejím cílem je šíření povědomí o holokaustu.

Today we have released research into the public’s understanding of the Holocaust. The results show a worrying lack of awareness surrounding the historical events that threatened the fabric of civilization.Read about our research: https://t.co/iMrrMrLXfu#HolocaustMemorialDay pic.twitter.com/NZ2VtHWGqN

— Holocaust Memorial Day Trust (@HMD_UK) 27. ledna 2019

Anketa nicméně také ukázala, že 83 procent Britů považuje za důležité o holokaustu informovat. Tři čtvrtiny dotázaných odpověděly, že je potřeba udělat více pro vzdělávání lidí o této tragické kapitole dějin.

Za znepokojující označil výsledky průzkumu i jeden z přeživších Steven Frank. "Podle mé zkušenosti lidé úplně nechápou, co se stalo, a proto se cítím povinen sdílet své zkušenosti," uvedl Frank, narozený v roce 1935 v Amsterodamu.

Deník The Guardian připomněl, že výsledky průzkumy odpovídají tomu, co zjistila loni v listopadu sondáž pro CNN. Ta byla provedena mezi 7000 lidmi v sedmi evropských zemích (Rakousku, Francii, Německu, Británii, Maďarsku, Polsku a Švédsku). Každý třetí odpověděl, že ví málo nebo nic o holokaustu. V průměru pět procent lidí řeklo, že o něm nikdy neslyšelo. Nejhorší výsledky v tomto směru byly ve Francii, kde o této tragédii neslyšela dokonce pětina dotázaných ve věku 18 až 34 let.

Svět si dnes připomíná Mezinárodní den památky obětí holokaustu, který byl stanoven na výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim na jihu Polska v roce 1945. Mezi lety 1940 až 1945 tam zemřelo 1,1 milionu lidí, většinou Židů. K vězňům osvětimského tábora patřilo také na 50.000 československých občanů - Židů, politických vězňů a Romů, z nichž přežilo asi 6000.

Související

Petr Pavel navštívil pietu v Letech. (14.5.2023)

Pavel byl jako teprve druhý prezident na pietě v Letech. V soužití s Romy vidí rezervy

Odkup vepřína v Letech na Písecku, na jehož místě stál v době druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, byl podle prezidenta Petra Pavla dlouhý a nedůstojný. Tuto část historie bychom měli popsat a přiznat na ní svůj díl viny, řekl novinářům po pietní akci, která připomněla výročí 80 let od transportu tamních vězňů do Osvětimi. 

Více souvisejících

holocaust Den vzpomínání na oběti holocaustu Velká Británie průzkumy Koncentrační tábory židé Antisemitismus

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 34 minutami

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

Dohoda je na světě. EU použije zmražená ruská aktiva na pomoc Ukrajině

Členské státy Evropské unie se ve středu dohodly na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v zemích EU budou využity na vojenskou pomoc Ukrajině a obnovu napadené země. Probíhající belgické předsednictví to oznámilo na sociální síti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy