Irská pojistka: Varadkar i Tusk odmítají nová jednání

Irský premiér Leo Varadkar nevěří, že existují alternativy k takzvané irské pojistce, která je nejproblematičtější součástí stávající dohody o brexitu. Varadkar podle svého mluvčího dnes řekl britské premiérce Therese Mayové, že nepřistoupí na její plán znovu otevřít jednání o tomto tématu. Podobně se na twitteru vyjádřil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Irský premiér reagoval na úterní dění v dolní komoře britského parlamentu, která podpořila návrh požadující nahrazení irské pojistky "alternativními ujednáními" v zájmu zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Mayová slíbila, že bude usilovat o změny v této části "rozvodové" dohody s EU.

Varadkar si dnes s britskou premiérkou telefonoval a podle svého mluvčího ji ujistil, že irská pozice se nemění. Ministerský předseda poznamenal, že "poslední vývoj zvýraznil potřebu právně silné a v praxi použitelné pojistky". Podle Varadkara aktuálně není v plánu mimořádný summit lídrů EU kvůli novým požadavkům Mayové.

Šéf unijních summitů Tusk dal rovněž najevo, že s Británií momentálně 27 zbývajících zemí evropského bloku nemá o čem jednat. "Dohoda o odchodu není otevřena pro nové vyjednávání. Včera (v úterý) jsme zjistili, co Spojené království nechce. Ale stále nevíme, co chce," uvedl ve tweetu nadepsaném jako zpráva pro Mayovou.

My message to PM @theresa_may: The EU position is clear and consistent. The Withdrawal Agreement is not open for renegotiation. Yesterday, we found out what the UK doesn't want. But we still don’t know what the UK does want. #brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) 30. ledna 2019

Irskou neochotu k novým jednáním dal již před Varadkarem v parlamentu najevo i šéf diplomacie Simon Coveney. "Už jsme si tím vším prošli. Zkoušeli jsme je a zjistili jsme, že neobstojí," řekl dnes šéf irské diplomacie na adresu alternativních řešení problému s pozemní hranicí Irska a Spojeného království po brexitu. "A nyní přichází britská premiérka a zasazuje se o stejné věci, které jsme již zkoušeli," dodal.

Podle Varadkara byla britská premiérka nekonkrétní, když mluvila o alternativách pro irskou pojistku. "Nevím, co jsou tato alternativní ujednání. Již jsme v této situaci byli a já nevěřím, že taková opatření existují," řekl předtím před irskými poslanci ministerský předseda.

Dublin dlouhodobě upozorňuje, že pojistka je už v nynější podobě kompromisem respektujícím požadavky Británie, která si stejně jako Irsko od počátku nepřála přísný hraniční režim mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Brusel rovněž trvá na tom, že obnovení rozhovorů o úmluvě uzavřené v listopadu není možné.

"Dynamika se včera (v úterý) večer změnila," je přesvědčený britský ministr pro brexit Stephen Barclay, podle kterého nyní Británie pracuje na alternativních řešeních. Jaká řešení by to měla být, ale v rozhovoru s BBC neupřesnil. Sdělil pouze, že "existuje řada možností".

Irský ministr zahraničí Coveney připustil, že by bylo možné nalézt řešení současné patové situace v Británii. Jediným způsobem je ale podle něj zásah do politické deklarace. V tomto právně nezávazném textu, který doprovází samotnou dohodu o vystoupení, obě strany popisují, jak by měly vypadat v budoucnu dojednané smlouvy zajišťující úzké vztahy Británie a EU v řadě oblastí.

Coveney také hovořil o možnosti prodloužit lhůtu stanovenou článkem 50 Lisabonské smlouvy a odložit tak datum britského odchodu z Unie. "Pokud by Spojené království chtělo požádat o prodloužení článku 50, unijní sedmadvacítka včetně Irska je připravena takovou žádost zvážit a jednomyslně o ní rozhodnout," řekl šéf irské diplomacie. Klíčové by podle něj v takovém případě bylo zdůvodnění britské žádosti a navrhovaná délka odkladu brexitu.

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  

Více souvisejících

Severní Irsko irsko Brexit Donald Tusk Theresa Mayová Leo Varadkar

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy