Rusko prohrálo spor ve Štrasburku: Musí zaplatit 10 milionů eur vyhoštěným Gruzíncům

Rusko musí zaplatit deset milionů eur (258 milionů Kč) skupině nejméně 1500 gruzínských občanů zadržených a v roce 2006 hromadně vyhoštěných z ruského území. Rozhodl o tom dnes Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Jak soud už v roce 2014 uvedl, Moskva vyhoštěním Gruzínců porušila jejich lidská práva. Nyní stanovil výši pokuty.

Částku deset milionů eur musí gruzínská vláda rozdělit mezi jednotlivé oběti, konstatoval soud ve svém tiskovém prohlášení. Částku 2000 eur (přes 51.000 Kč) by měli obdržet ti, kteří se stali obětí jen porušení článku 4 Protokolu č. 4 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Tento článek se týká zákazu kolektivního vyhoštění cizinců.

Video: delivery of the judgment Georgia v. Russia (I)https://t.co/4BEumcBDyS#ECHR #CEDH pic.twitter.com/QMRPSAtF4S

— ECHR Press (@ECHR_Press) 31. ledna 2019

Částku 10.000 až 15.000 eur (258.000 až 387.000 Kč) by pak měli dostat ti, u kterých byl rovněž porušen článek 5, jenž se týká práva na svobodu a osobní bezpečnost, a článek 3, který hovoří o zákazu mučení a nelidského a ponižujícího zacházení. Úřady by měly vzít v potaz i délku věznění jednotlivých osob.

Verdikty Evropského soudu pro lidská práva jsou závazné pro členy Rady Evropy (RE), k nimž patří i Rusko.

Představitel ruské vlády už před několika lety u evropského soudu prohlásil, že nešlo o žádnou "protigruzínskou kampaň". Zdůraznil, že Rusko má v řešení přistěhovalectví na svém území "svrchované právo" a že vyhoštění Gruzínců odpovídalo běžným postupům v této oblasti.

Související

Veronika Bílková Rozhovor

75 let od Všeobecné deklarace lidských práv. Vnímáme ji jako samozřejmost, což však mnohde stále neplatí, varuje Bílková

Valné shromáždění OSN schválilo před třičtvrtě stoletím, 10. prosince 1948, Všeobecnou deklaraci lidských práv. Nevedla k tomu jen zvěrstva druhé světové války, ale také zkušenost s totalitními režimy v meziválečném období, upozorňuje profesorka Veronika Bílková. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz přiznává, že dokument není právně závazný nástroj, zároveň dodává, že se stal základem pro jiné smlouvy, které právně závazné jsou. Odbornice na mezinárodní humanitární právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dále vysvětlila například to, proč si nemyslí, že nastal čas Deklaraci aktualizovat či měnit, a z jakého důvodu není šťastné zmiňovat lidská práva pouze v souvislosti s jejich porušováním.

Více souvisejících

Soud pro lidská práva Štrasburk Rusko čečensko odškodnění lidská práva

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy