Zemětřesení či bouře? EU vstupuje do nové éry civilní ochrany při katastrofách

Pomoc Evropské unie jednotlivým členským zemím v případě přírodních či člověkem způsobených katastrof, jako jsou lesní požáry, povodně, zemětřesení či silné bouře, by měla být už letos silnější a účinnější díky mechanismu, který dnes schválili poslanci Evropského parlamentu (EP). V rámci mechanismu RescEU má pro případ krizové situace v některé z unijních zemí vzniknout mimo jiné rezerva zdrojů, jako jsou hasicí letadla, vysokokapacitní čerpadla, polní nemocnice či pohotovostní lékařské týmy.

"Plníme svůj slib, že vybudujeme Evropu, která chrání, Evropu, která zachraňuje životy," uvedl dnes na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku komisař pro humanitární pomoc a krizové situace Christos Stylianidis. Mechanismus, jehož vznik dnes poslanci podpořili, podle něj stojí na počátku "nové éry civilní ochrany".

Parliament strengthens EU disaster response capability:?Pooling of resources to respond faster & better to disasters??New assets (fire-fighting planes, high-capacity pumps, field hospitals) ?It will add to, not replace, national capacities➡https://t.co/ZiMWMvszEb#RescEU pic.twitter.com/4n96keLHLj

— EP in Cyprus (@EP_CYPRUS) 12. února 2019

Posílení kapacit Evropské unie si podle eurokomisaře vyžádalo extrémní počasí, které je kvůli změně klimatu v Evropě stále častější. Zemím tak v posledních letech často nestačí na zvládání jeho následků vlastní kapacity. Státy si přitom mnohdy nejsou vzájemně schopny pomáhat proto, že stejné katastrofě jich čelí několik současně.

RescEU má zahrnovat vybavení potřebné pro zvládání krizových situací, které umožní doplnit kapacity jednotlivých států. Komisař Stylianidis stejně jako řada europoslanců dnes ale v debatě upozornili, že systém nesnímá hlavní odpovědnost za zvládání krizových situací na svém území z jednotlivých členských států EU.

Komise původně plánovala, že operační řízení a rozhodování o nasazení kapacit z RescEU si ponechá ve své pravomoci, po zásahu europoslanců by ale mělo řízení přejít na jednotlivé zasažené členské státy.

Nový unijní systém by měl přispět k řešení krizových situací, jako byly v minulých letech lesní požáry například v Portugalsku, Španělsku, Řecku či Chorvatsku, zemětřesení v Itálii, ale i povodně v řadě dalších členských zemích. Už loni v listopadu, kdy komisař Stylianidis plánované posílení unijní civilní ochrany představoval, připomněl i ničivé následky bouří ve střední Evropě včetně Česka.

Mechanismus civilní ochrany je zatím v unii dobrovolný. Brusel koordinuje dobrovolně nabízenou pomoc ostatních zemí státu, který o ni požádá. Nabídky se soustředí v evropském Středisku pro koordinaci odezvy na mimořádné události se sídlem v Bruselu. EU v současnosti nemá rezervní kapacitu, která by členským zemím dokázala pomoci v případě, že si nedokážou pomoci navzájem.

Mechanismus, na kterém se neformálně parlament s Radou dohodl již v prosinci, vejde v platnost, až jej formálně schválí Rada ministrů. Mělo by to být do začátku letošního léta.

Související

Více souvisejících

evropská komise EU (Evropská unie) katastrofy Záchranná služba Zemětřesení

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 12 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 12 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy