Svět míří k apokalypse? V Británii identifikovali dva hlavní důvody

Jedním z nejklasičtějších sci-fi ztvárnění zániku civilizace je kniha Smrt trávy od Johna Christophera, v níž záhadná nemoc zničí veškeré plodiny, na nichž je založeno světové zemědělství, od rýže po pšenici, poukazuje editorial serveru The Guardian. Renomovaný deník v něm varuje, že životně důležité ekosystémy ve skutečnosti poškozuje globální oteplování a průmyslová zemědělská produkce.

Hmyz je pouhý začátek

V Christopherově knize jsou činy těch, kteří přežijí epidemii, válku a hladomor, redukovány na bratrovražedný boj o rezistentní brambory, nastiňuje prestižní server. Dodává, že tento román, stejně jako jemu podobné katastrofické příběhy, mohou být kritizovány za přílišný optimismus, jelikož navzdory pochmurné válce všech proti všem a hladomoru jsou důsledky pro lidstvo v zásadě přívětivé.

"Hrozící vyhynutí hmyzích populací ve světě přináší výhled na mnohem obecnější katastrofu, která postihne rostliny, ptáky, ryby, malé savce a vše další, co na hmyzu závisí," varuje editorial. Konstatuje, že to by byl pouhý začátek, protože i další druhy, včetně lidí, jsou závislé na živočiších a rostlinách potřebujících hmyz a pokud vyhynou, vyhyne i lidstvo.     

Nejde o nějakou hypotetickou, ale zcela reálnou katastrofu, obává se britský deník. Odkazuje na poslední vědecké studie, podle kterých hmyzí biomasa mizí ze světa rychlostí 2,5% ročně, což znamená, že při tomto tempu do 50 let vyhyne polovina hmyzu a zbytek během jednoho století, ačkoliv v té době by tempo patrně již neměl kdo zaznamenávat.

Za hlavní motor této katastrofy označuje The Guardian lidskou chamtivost, jelikož lidstvo - navzdory veškeré individuální i kolektivní chytrosti - se chová jako druh, který nemá větší předvídavost než kolonie hlístic, které sežerou vše dostupné, aby následně samy pošly.

"Začít se chovat inteligentněji než bytosti, které nemají ani mozek, nebude snadnou výzvou," očekává renomovaný deník. Poukazuje, že na rozdíl od hlístic lidé vědí, co je potřeba, protože konvence OSN o biodiverzitě byla podepsána již v roce 1992, spolu s konvencí o klimatické změně. Nyní je pouze urgentně třeba dodat jí na síle, aby omezila náš apetit, konstatuje editorial. Vysvětluje, že biodiverzita není nějaký luxus, ale jde o síť, která zajišťuje existenci života, včetně života lidí.

Dva důvody apokalypsy  

Dvěma hlavními projevy lidské chamtivosti, která spěje k naznačené apokalypse, jsou globální oteplování a průmyslové zemědělství, protože se zdá, že největší škody působí rozvinuté země právě svými zemědělskými praktikami, upozorňuje The Guardian. Podotýká, že gigantické plantáže zbavující útočiště veškerý hmyz, ať již lidem škodí či nikoliv, spolu s používáním dlouho působících pesticidů jsou fatální pro nespočet miliard hmyzích jedinců.

Dopady takového zemědělství jdou nad rámec bezprostředně postižených oblastí, vysvětluje prestižní server. Poukazuje, že dochází také k masivnímu vymírání vodního hmyzu, jelikož do řek jsou deštěm splachovány produkty průmyslového zemědělství, a tak i v německých přírodních rezervacích, kde se pesticidy nesmějí vůbec používat, hmyzí populace prudce mizí, jelikož mnoho z nejrozšířenějších pesticidů působí dlouhodobě a brání hmyzu v reprodukci.      

V tropech pak vytrvalý vzestup globálních teplot ničí celé ekosystémy, což začíná právě v jejich nejspodnějších patrech, u hmyzu, uvádí editorial. Připomíná, že loni vyšlo najevo, že z portorického deštného pralesa zmizel téměř veškerý na zemi žijící hmyz a tři čtvrtiny druhů toho létajícího.

"Některé vlády již podnikají nezbytné věci," připouští The Guardian. Poukazuje, že EU zakázala sice nikotinové pesticidy, ale změna závisí na činech nás všech - musíme se naučit omezit svou spotřebu ve všech oblastech, což pomůže i brzdit klimatické změny.

Lidé musejí změnit své jídelní návyky, konzumace méně masa a více organických produktů nesmí být pouhým zbožným přáním, apeluje britský deník. Dodává, že pokud se současná generace mírně uskromní, generace našich vnuků a vnuček pocítí pozitivní rozdíl.       

Související

Záď lodi Icon of the Seas naznačuje, jak děsivě monstrózní je tato největší loď světa.

Největší loď na světě už se plaví po moři. Ozvali se však ekologové

Nová největší výletní loď na světě Icon of the Seas je na své první okružní plavbě. Vyplula k ní z přístavu v Miami na americké Floridě. Loď je dlouhá 365 metrů, má 20 palub a vejde se na ni přes sedm tisíc pasažérů. Je nicméně trnem v oku ekologů, kteří se obývají ekologického dopadu jejího provozu. 
Evropská unie, ilustrační fotografie.

Lídři EU povedou debatu o pomoci Kyjevu, podpoře zelené ekonomiky i energetice

Další pomoc Ukrajině, podpora konkurenceschopnosti evropské zelené ekonomiky či reforma energetického trhu budou hlavními tématy nadcházejícího bruselského setkání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Šéfové států a vlád evropského bloku se během dvoudenního zasedání mají bavit také o chystaném návratu k fiskálním pravidlům a o další integraci eurozóny. 

Více souvisejících

Ekologie Hmyz globální oteplování Vědci

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 5 hodinami

před 11 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

Pavel: Rusko bude pořád představovat hrozbu. Nespokojí se jen s částí Ukrajiny

Podle prezidenta Petra Pavla bude Rusko nadále představovat hrozbu a nelze očekávat, že se uspokojí pouze s částí Ukrajiny. Ve svém rozhovoru pro rakouský list Die Presse zdůraznil, že Evropa vstupuje do delšího období konfrontace s Ruskem, avšak tato konfrontace nemusí nutně mít vojenský charakter.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy