Velký úklid v Elysejském paláci: Macronovi mormoni odcházejí. Potápí se snad celá loď?

Mladí a neklidní. Nebo také mormoni. Za chvíli po nich ale nebude ani stopy. Vypadá to, že francouzský prezident Emmanuel Macron dělá v Élysejském paláci „velký úklid". Důvody, které stojí za odchody těch nejbližších Macronových spolupracovníků, jsou různé. Jsou to ale i skandály z poslední doby. nebo snad i jeho choť Brigitte?

Mormoni pouštějí loď! Loď se potápí?

„Macronovi mormoni opouštějí jeden po druhém Élysejský palác," píše konzervativní list Le Figaro. Bretaňský radikální list Le Télegramme jde v narážce ještě dál: „Mormoni opouštějí loď." Co se to děje? Spustilo to pondělní „exkluzivní" oznámení Ismaëla Emeliena v týdeníku Le Point. „Můj odchod souvisí s novou etapou mého angažování," řekl. Ačkoliv tvrdí, že bude i nadále v „první linii", tento „neviditelný poradce" nebo také „švýcarský nůž macronie" byl v posledních dnes až příliš citován v souvislosti s aférou Macronova osobního strážce Alexandra Benally.

Ismaël Emelien (ano, to je ten „Isma", jak mu familiérně říkal „Alex" Benalla na nahrávce, kterou zveřejnil portál Mediapart) je zatím posledním posledním z těch, kteří opouštějí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. „Odchod speciálního poradce Élysejského paláce Ismaëla Emeliena je tématem k interpretaci," píše uvážlivě Le Télegramme. Ohrožuje snad někdo prezidenta?

Oficiálně Emelien tvrdí, že chystá společně s Davidem Amielem, ekonomickým poradcem Macrona, k vydání knihu, jež by měla být „manifestem progresismu", což by bylo údajně neslučitelné s jeho funkcí „stínového poradce", který se jako čert kříži vyhýbá novinářům. K rozhovoru pro týdeník Le Point, si vybral to „nejtemnější zákoutí" v jedné pařížské kavárně.

Byl to právě on, kdo hájil Banallu a umožnil předání cédéčka z policejní prefektury, na němž je vidět Benallův zásah proti demonstrantům onoho 1. května loňského roku. „A navíc, zdá se být čím dál jasnější, že (Benalla) využíval svých kontaktů v Élysejském paláci k tomu, aby mu přinesly zisk, ať už to byli afričtí funkcionáři nebo ruští oligarchové," míní Le Télegramme. Koncem března by měl prezident Macron uzavřít „veřejnou rozpravu", která měla být odpovědí na protesty „žlutých vest". A potom budou evropské volby, 26. května, kdy uvažoval i o vyhlášení referenda. Po schůzkách s představiteli opozice, jak někteří potvrdili, ale prezidenta váhá.

Navzdory výzkumům veřejného mínění, v kterých si polepšil o nějaké tři čtyři body, zůstává ve francouzské společnosti dosud nevyřešeno mnoho společenských témat. A nikde není řečeno, že mu popularita opět nepoklesne.

Je čas odejít! Za rodinou, kampaní nebo jinam... „Černá perla" zůstává!

Kdo paří k těm mormonům, co skáčou přes palubu? Poté, co odešel z Élysejského paláce Sylvain Fort, ředitel komunikace a autor Macronových projevů, nadešel čas pro další. A možná i těch posledních, co dosud neodešli. Ne všichni odešli pouze proto, že měli nějaké problémy. „Macronovo pero" Fort několikrát zopakoval, že důvodem k jeho odchodu je rodina, kterou staví na první místo. Po Macronově boku byl od léta 2016 a v průběhu celé jeho prezidentské kampaně.

Odešel již také politický poradce Stéphane Séjourné, za jehož odchodem je příprava evropské kandidátky. „Cítím se dobře v kampaních. To mne baví," řekl nedělníku Journal du dimanche. Změnu ve svém dosavadním působení ohlásila i Barbara Frugierová, jež měla na starosti zahraniční novináře. O odchodu uvažovala již v době, kdy komunikovala s novináři před Macronovou pražskou návštěvou. Podle informací listu Le Monde by měla nyní působit uvnitř „interní i externí" komunikační sítě ministerstva obrany. S Macronem strávila čas již od chvíle, kdy byl v roce 2014 jmenován prezidentem Françoisem Hollandem ministrem ekonomie.

Odchází i charismatická Ahlem Gharbiová, technická poradkyně pro severní Afriku a Střední Východ. Původem diplomatka, která působila například v Egyptě, se připojila k Macronovi během jeho kampaně. Byl vidět při jeho návštěvě v Tunisu na počátku loňského roku. Od února bude působit v rámci státní Francouzské agentury rozvoje (AFD), jež se zabývá „bojem s chudobou a ekonomickým rozvojem" v převážně rozvojovém světě.

Jediná, která zatím neodešla a zatím zůstává, je Macronova „černá perla": Sibeth Ndiayeová, jediná přeživší z původní Macronovy gardy, povětšinou třicátníků, kteří s ním přišli do Élysejského paláce po červeném koberci v květnu 2017. Společně s Benjaminem Grivauxe, jenž se v průběhu času stal státním tajemníkem a mluvčím prezidenta, byla tato pětice (Griveaux, Fort, Séjourné a Emelien) nazývána jako „mormoni historické macronie", připomíná veřejnoprávní stanice France Inter. Na historické fotografii kráčejí rozesmátí po červeném koberci vstříc svému osudu.

Sibeth Ndiayeová vstoupila ve známost zejména díky dokumentu Yanna L´Hénoreta: Les coulisses d'une victoire (Kulisy jednoho vítězství), který vysílala soukromá 8. května 2017 televize TF1, v němž její explozivní energie a nadšení pro věc dosud vyvolává údiv. Energie je přesně to, co Macron stále potřebuje.

Moc je „vyčerpávající pračka". Mladí mají jiné (nové) plány

Nic nebude jako předtím, zdá se. Odchod nejvěrnějšího spolupracovníka Ismaëla Emeliena – po „šesti letech po jeho boku" -, jak poznamenává Libération, se ale nemusí zastavit. V kuloárech se spekuluje dokonce i o tom, že by mohl odejít i Philippe Etienne, šéf diplomatické sekce, a možná ředitel Macronova kabinetu Patrick Strzoda včetně generálního sekretáře Alexise Kohlera. Prezident Macron má na tento „velký úklid" připraveného člověka: jmenuje se Philippe Grangeon, není mu třicet, ale jedenašedesát, a býval poradce Macronova předchůdce... Françoise Hollanda. Poradce prezidentů Grangeon, který se netají tím, že obměna bude „široká", hodlá vnést do komunikačního týmu „více starších a rozmanitých" profesionálů.

Nezametá ale náhodou prezident stopy? „Můj odchod souvisí s novou etapou mého angažování. Po Bercy [ministerstvu ekonomie], prezidentské kampani a potom Élysejích, bych se chtěl vrátit ke konfrontaci v první linii. Člověk je dnes sám, pokud chce obhajovat progresismus, potřebujeme společenské napojení a to i přes naše hranice. Myslím, že v této pozici budu mnohem užitečnější. Zůstávám k plné dispozici prezidentovi a bude mu i nadále pomáhat. Pokračuji ve stejném boji, ale jinými cestami," řekl Ismaël Emelien dramaticky v rozhovoru pro středo-pravicový týdeník Le Point. „Bude to tedy obrana progresismu – a ne ta jeho před soudem – čemu se nyní hodlá věnovat," píše ironicky levicový deník Libération.

Emelienovi vděčíme za ekologické heslo „Make our planet great again", jímž se Macron proslavil při ratifikaci COP 21 proti jinému sloganu, tentokrát amerického prezidenta Donalda Trumpa (Make America Great Again) o rok předtím. Bylo to také Emelien, který nechal Macrona říct kontroverzní výrok, že „sociální dávky" stojí „šílený prašule". Philippe Grangeon tvrdí, že „epidemie defekcí", jak odchody označuje Libération, není v životě ničím dramatickým. Podle něj je samozřejmé, že „mladí na misi" jakými byli Ismaël Emelien nebo Sylvain Fort (tomu je ale již 47 let), kteří někdy „pracovali i šestnáct hodin denně" mají chuť zkusit něco jiného.

Grangeon tvrdí, že práce pro Élysejský palác je „vyčerpávající pračka". A připomíná, že i François Hollande ve druhém roce svého pětiletého vládnutí vyměnil téměř kompletně celý svůj tým. V kuloárech ale již nějaký čas prosakuje, že mormony neměla Macronova choť Brigitte nikdy moc v lásce.

Související

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie Alexandre Benalla

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy