Maďarsko nechalo hladovět irácké manžele, zakročil soud ve Štrasburku

Maďarské úřady nechaly hladovět žadatele o azyl z Iráku, kteří přebývají v tranzitní zóně na hranici se Srbskem. Teprve na nařízení Evropského soudu pro lidská práva dostal manželský pár ve čtvrtek po pěti dnech najíst. O případu dnes informuje agentura DPA s odvoláním na Maďarský helsinský výbor.

Tři děti manželů dostávaly najíst jako obvykle a jejich rodiče se živili zbytky, které po nich zůstaly. Helsinský výbor takové jednání ze strany maďarských úřadů považuje za mučení. Podle agentury MTI šlo o členy rodiny, jejichž žádosti o azyl maďarské úřady zamítly.

Our clients received food this afternoon for the first time in 6 and a half days, thanks to the emergency order #Rule39 of the European Court of Human Rights.Should the authorities restart the shameful and unlawful starvation in the transit zones, we'll again see them in court. https://t.co/qVNDolbsoc

— HunHelsinkiCommittee (@hhc_helsinki) 14. února 2019

Stejný případ se stal už loni v srpnu, kdy nedostávalo najíst osm žadatelů o azyl z Afghánistánu a Sýrie. Šlo o migranty, jejichž žádost o azyl maďarské úřady v první instanci zamítly a kteří se proti tomu odvolali. Odepření potravin je podle ochránců lidských práv mělo přimět k odchodu ze země ještě před tím, než v Maďarsku skončí odvolací řízení.

Tranzitní zóny u přechodů Röszke a Tompa jsou jediná zařízení, kde mohou lidé žádat v Maďarsku o udělení azylu. Fungují jako uzavřené tábory přímo u hranic, které lze opustit dveřmi jen přímo do Srbska. Z pohledu maďarské vlády jsou v těchto zařízeních dobrovolně. Pokud se z nich migranti do Srbska vrátí, přijdou v Maďarsku o status žadatele o azyl, protože vláda v Budapešti považuje Srbsko za bezpečnou zemi.

Konzervativní vláda maďarského premiéra Viktora Orbána vede tvrdou politiku namířenou proti migrantům a uprchlíkům, za což ji kritizují lidskoprávní organizace, Evropská unie či OSN.

Související

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

Více souvisejících

Maďarsko uprchlíci Štrasburk

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy