Rusko a Slovensko na kordy, ambasádu rozlítil výrok Lajčákova náměstka

Ruské velvyslanectví v Bratislavě protestovalo proti výroku státního tajemníka (náměstka) slovenského ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka v tisku, že Rusko kromě jiného ve svých strategických dokumentech označuje Západ, NATO a EU za nepřítele. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který se Ondrejcsáka zastal jen částečně, dnes novinářům řekl, že slovenská diplomacie připravuje na ruskou nótu odpověď.

"Chtěli bychom informovat pana státního tajemníka, že v hlavních doktrínách naší země v této oblasti, chybí samotný pojem 'nepřítel'. Místo vymýšlení neexistujících 'nepřátel' by si pan státní tajemník měl jednoduše přečíst příslušné dokumenty," uvedla ruská ambasáda v otevřeném dopisu.

Ondrejcsák v článku, který list Sme otiskl minulý týden, také kritizoval Rusko za jeho anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 a za vlnu propagandy a dezinformací.

Lajčák novinářům řekl, že slovenské ministerstvo zahraničí v odpovědi na nótu velvyslanectví kromě jiného uvede, že výroky Ondrejcsáka nepředstavují oficiální postoj Slovenska. Lajčák zároveň kritizoval ruskou ambasádu za tu část jejího vyjádření vůči Ondrejcsákovi, že "dokud je takový úředník ve vedení vojenského resortu, slovenská veřejnost se skutečně nemůže cítit bezpečně".

Podle Lajčáka ambasáda tímto postojem překročila normy slušného chování a nepřísluší jí komentovat, kdo zastává ústavní funkci na Slovensko. I na to chce Slovensko v odpovědi na nótu upozornit.

Sám Ondrejcsák na sociální síti označil reakci ruské ambasády za agresivní a napsal, že naštěstí nežijeme před rokem 1989, kdy sovětské velvyslanectví diktovalo, kdo a co může na Slovensku říct a psát. Zopakoval vyjádření o ilegální anexi Krymu a uvedl, že ruská ambasáda i kádrováním představitelů Slovenska zasahuje do vnitřních záležitostí země.

Ondrejcsák, státní tajemník za koaliční stranu Most-Híd, je příznivcem EU a NATO. Kvůli tomu se dostává do konfliktů s vládní Slovenskou národní stranou (SNS), která navrhla do funkce ministra obrany Petera Gajdoše a která se netají svým vstřícným vztahem k Moskvě. SNS se naposledy dostala do centra pozornosti v souvislosti s armádou kvůli svému rezervovanému postoji vůči nabídce USA na poskytnutí finančního příspěvku na modernizaci slovenských vojenských letišť výměnou za uzavření dohody o obranné spolupráci.

Související

Více souvisejících

Slovensko Velvyslanectví Rusko Miroslav Lajčák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy