EU shání peníze pro syrské uprchlíky, Česko na konferenci zastupuje Petříček

Zmrazení konfliktu v Sýrii a pouhá příměří nemohou nahradit trvalé řešení dlouholeté krize v zemi a vytvořit podmínky pro dobrovolný návrat milionů syrských uprchlíků. Na rozsáhlé konferenci k Sýrii, kterou v Bruselu spolupořádají OSN a EU, na to dnes upozornila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Trvalý mír v Sýrii podle ní může přinést jen dohoda všech stran konfliktu, respektující celé spektrum tamní společnosti, zprostředkovaná OSN.

Účastníci v pořadí už sedmé dárcovské konference, která se potřetí koná v Bruselu, mají dnes večer potvrdit své finanční příspěvky určené na podporu milionů syrských uprchlíků jak přímo uvnitř Sýrie, tak především v okolních zemích. Jménem Evropské unie Mogheriniová oznámila, že EU letos i v příštím roce na pomoc v oblasti poskytne 560 milionů eur (asi 14,4 miliardy Kč) a s podobnou částkou nyní počítá i pro rok 2021.

Na pomoc v Sýrii a v okolních zemích Česká republika na konferenci poskytne 250 milionů korun. "Naše pomoc směřuje především nejpotřebnějším, ženám a dětem. Chceme se zaměřit na zlepšení zdravotnictví, poskytování vzdělávacích služeb, praktickou pomoc v terénu pro uprchlíky," řekl novinářům v Bruselu ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Je to podle něj jak výraz české solidarity, tak také krok posilující bezpečnost České republiky. Připomněl, že mimo Sýrii je stále přes pět milionů lidí a situace především v Libanonu a Jordánsku tak zůstává velmi vážná.

#SyriaConf2019 "We are convening today together with the @UN the 3rd Brussels conference. Gathering 80 international delegations, more than 50 countries to keep Syria and the Syrian people on top of the international agenda" @FedericaMog pic.twitter.com/UzuQIDao2R

— European External Action Service - EEAS ?? (@eu_eeas) 14. března 2019

Většina české pomoci už směřuje na přípravu konkrétních projektů, doplnil český ministr. Plán na výstavbu domova pro sirotky v Sýrii opakovaně zmiňovaný premiérem Andrejem Babišem mezi nimi není. "Pan premiér to prezentoval, že to je především jeho projekt, který chce realizovat jakožto konkrétní pomoc syrským sirotkům. Je to mimo rámec toho, co zde slibujeme," dodal Petříček.

Ministr @TPetricek vystoupil v Bruselu v rámci konference k zajištění spravedlnosti a udržitelného míru v Sýrii. ČR podporuje mezinárodní vyšetřovací mechanismy. Vyvození odpovědnosti za zločiny spáchané v průběhu syrského konfliktu tvoří nezbytnou podmínku jeho řešení. pic.twitter.com/0RvrkeCrrQ

— MZV ČR (@mzvcr) 14. března 2019

Od počátku syrské krize EU a její členské země na pomoc postiženým občanskou válkou v Sýrii vydaly okolo 17 miliard eur (přes 436 miliard Kč), unie tak je největším poskytovatelem finanční pomoci v syrské krizi.

"Zpráva z této konference je jasná, nepomáháme jen uprchlíkům, ale i místním komunitám ve vašich zemích," řekla Mogheriniová vrcholným představitelům zemí jako je Jordánsko nebo Libanon, které nesou hlavní tíhu syrské uprchlické krize.

Hlavním politickým cílem dnešního bruselského setkání zástupců více osmi desítek zástupců asi 55 zemí a mezinárodních organizací je ale podle ní podpora obnovení politického dialogu mezi stranami syrského konfliktu, které v Ženevě zprostředkovává OSN. "Někdo si začíná myslet, že budoucnost Sýrie nevyhnutelně znamená rozdělenou zemi, zemi s omezenou suverenitou, nedemokratickou, sektářskou a bezpečí nezaručující zemi. Podle mého by to nebylo v ničím zájmu," upozornila.

Zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky Mark Lowcock dnes na konferenci uvedl, že jej čím dál víc znepokojuje trvající situace kolem severosyrského Idlíbu. "Velký vojenský útok na Idlíb by vytvořil nejhorší humanitární katastrofu, kterou svět viděl ve 21. století," upozornil.

Podle Lowcocka letos OSN žádá na humanitární pomoc v Sýrii a okolí necelých devět miliard dolarů, 3,3 miliardy na pomoc uvnitř země a 5,6 miliardy na podporu uprchlíků v regionu.

Související

Federica Mogherini

Bývalá eurokomisařka Mogheriniová bude proti pravidlům rektorkou školy EU

Bývalá šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová zřejmě získá díky podpoře od Evropské komise místo rektorky prestižního Evropského kolegia v Bruggách. Napsal to francouzský list Libération, podle něhož by její jmenování do dobře placené pozice porušilo interní pravidla této postgraduální školy evropských studií.
Írán, ilustrační foto

Írán obnovuje připojení k internetu. Krvavé protesty prý rozdmýchal Západ

Úřady v několika íránských provinciích dnes začaly obnovovat přístup k internetu, který byl v zemi přerušen kvůli protestům proti zdražení benzinu. Íránská agentura Fars oznámila, že připojení přes pevnou linku opět funguje mimo jiné v části metropole, znovu dostupné jsou i sociální sítě. Protesty začaly minulý týden v pátek a podle organizace Amnesty International při nich přišlo o život přes 100 lidí, což ale Teherán nepotvrdil.

Více souvisejících

Federica Mogherini Syrská krize EU (Evropská unie) Sýrie uprchlíci Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy