Stejně nebezpečné jako islámský radikalismus: Globální vzestup krajní pravice

Útok na dvě mešity na Novém Zélandu, při němž zahynulo 50 lidí a zbytek vyvázl s těžkými poraněními, vyvolal společenskou i politickou diskuzi na téma pravicového extremismu a jeho vlivu ve světě. Jaká je vůbec současná situace a lze konstatovat, že krajní pravice je skutečně globálním problémem? Informovala o tom britská rozhlasová stanice BBC.

Britské ministerstvo vnitra došlo k závěru, že ke střelbě mohlo a v blízké budoucnosti jistě může dojít i ve Spojeném království, a že je potřeba omezovat vliv sociálních sítí, které hrají významnou roli v radikalizaci jednotlivců. I Islámský stát rekrutuje své členy jejich prostřednictvím.

Jedná se o dobrého sluhu, ale zlého pána. V ČR se policie rozhodla aktivně pátrat po komentářích na Facebooku, které by mohly naplňovat skutkovou podstatu trestného činu schvalování terorismu. Souhlas s tím vyjádřil i český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Jaká je současná situace ve světě?

Austrálie a Nový Zéland

Ještě před islamofobií motivovaným útokem byly Austrálie i Nový Zéland přesvědčeni, že jediným bezpečnostním rizikem je islámský terorismus. Podle každoroční zprávy novozélandských zpravodajských služeb nebyly v zemi zaznamenány žádné znaky pravicového extremismu. Australian's Security Intelligence Organisation zase došla ve své analýze z roku 2017 k závěru, že Austrálie vykazuje nízkou míru organizované trestné činnosti, což dokazuje i skutečnost, že v roce 2016 byla odsouzená jedna osoba za krajní pravicoví motivovaný terorismus.

Bezpečnostní služby Austrálie i Nového Zélandu samozřejmě nevylučovaly, že by k útokům mohlo dojít, ale za pravděpodobnější scénář považovaly jejich spáchání jednotlivcem, anebo malou skupinou. Podobně, jako se tomu stalo v ČR, kde důchodce Jaromíra Baldy, který pokácel stromy na koleje, aby došlo k vlakové nehodě, kterou by svedl na muslimy. Že se bude jednat o organizované a promyšlené násilí s takovými důsledky se nepočítalo. 

Evropa

Podle údajů Europolu, což je organizace EU zabývající se prevencí a potíráním organizované trestné činnosti, bylo v roce 2017 nalezeno pět míst, kde se rekrutovali pravicoví teroristé. Všechny byly ve Spojeném království. Ti se mohli stát pachateli až 205 útoků, což potvrzují i evropské zpravodajské služby. Mezi dalšími figurovali separatisté (137), krajně levicové skupiny (24) a džihádisté (33). 

V roce 2017 došlo k odsouzení za přípravu 1 219 teroristických útoků, z nichž bylo 20 motivovaných příslušností ke krajní pravicí a 705 vyznáváním radikálního islámu. Globální index terorismu (Global Terrorism Index), který je každoročně publikován ve veřejně dostupné databázi University of Maryland, monitoruje i činnost krajní pravice v zemích Západní Evropy. Jeho hodnota je vyšší, než číslo, ke kterému se dostaly bezpečnostní agentury, protože neexistuje jasná shoda na tom, co je a není příprava teroristického útoku.

Spojené království

Podle Sary Khanové, jejíž práce spočívá v boji s terorismem, byly veškeré britské základny pravicových teroristů dobře zorganizované, profesionální a hlavně aktivně rekrutovaly nové členy. Kolik lidí na svojí stranu získaly, zůstalo v utajení. Britské bezpečnostní agentury nicméně potvrdily, že od března 2017 se podařilo zamezit 18 útokům, z nichž za čtyřmi stály krajně pravicové skupiny. Islamofobie a pravicový extremismus obecně ve Velké Británii rostou.

Německo a Nizozemsko

V Německu se politicky motivovanou trestnou činností zabývá vláda. V roce 2017 bylo zaznamenáno 39 502 takových případů. Za polovinou z nich stála příslušnost ke krajní pravici. Jednalo se zejména o útoky na azylová centra. V Nizozemsku se podle vyjádření tamního resortu vnitra projevuje extremismus spíše ve skryté podobě. K přímému násilí téměř nedochází. Nadace Anny Frankové však varuje před nárůstem příznivců krajní pravice z 90 v roce 2011 a 250 v roce 2016.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policisté loni řešili 149 nenávistně motivovaných činů, meziročně více

Policie začala v loňském roce řešit celkem 149 nenávistně motivovaných trestných činů, což je meziročně o 41 více. Z loňských případů jich zatím objasnila 69. Terčem skutků byli nejčastěji Židé, následovali Romové a zástupci LGBT+ komunity. Pachatelé se nejvíce dopouštěli násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vyplývá to ze zprávy o problematice extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra.
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Muslimské bratrstvo bych v EU zakázal, říká Zdechovský. Financování radikálů a extremistů musí skončit

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Evropské peníze končí v některých případech u radikálů či extremistů, dokonce i u teroristů. Přímo v Evropském parlamentu na to poukázal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor pro EuroZprávy.cz u příležitosti konference nazvané Radikalizace a extremismus: Jak EU financuje svou vlastní hrozbu. Řeč přišla i na současnou migrační vlnu, která zatěžuje Česko.

Více souvisejících

extremismus Terorismus islamofóbie neonacisté

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy