Rusko pošlapalo práva Navalného, rozhodl soud ve Štrasburku. Kreml zlostně reaguje

Rusko porušilo práva opozičního vůdce Alexeje Navalného, když mu v roce 2014 uložilo domácí vězení a uvalilo na něj další restriktivní opatření. Rozhodl o tom dnes Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Navalnyj podle agentury AFP verdikt označil za vítězství a řekl, že bude mít "vážné důsledky pro všechny, kteří se v Rusku dopouštějí svévole".

Navalnyj byl umístěn do domácího vězení v únoru 2014 a strávil v něm deset měsíců během vyšetřování kvůli podezření ze zpronevěry. Jeho stoupenci toto vyšetřování považují za politicky motivované. Navalnyj mimo jiné dostal několik pokut za účast na demonstracích a ruský soud nařídil zablokovat jeho web.

Domácí vězení nebylo podle štrasburského soudu přiměřené, neboť neexistovalo nebezpečí útěku. Skutečným cílem sankcí vůči opozičnímu předákovi bylo podle soudu "omezení jeho politické činnosti".

Judgment Navalnyy v. Russia (No.2) - house arrest and restrictions on communicatinghttps://t.co/XDoMhG39Dq#ECHR #CEDH

— ECHR Press (@ECHR_Press) 9. dubna 2019

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov rozhodnutí štrasburského soudu označil za "poměrně nečekané" a odmítl ho. "S tím lze sotva souhlasit," řekl novinářům. Dodal, že posoudit Navalného kauzu je věcí ruského ministerstva spravedlnosti.

Štrasburský soud uvedl, že Navalnyj musel nosit elektronické nákotníky, mohl komunikovat jen s nejbližší rodinou a svými právníky a nesměl psát dopisy, ani se vyjadřovat na internetu.

Ruský stát má teď Navalnému podle agentury DPA zaplatit odškodné přes 22.600 eur (téměř 579.000 Kč). Rozsudek ještě není pravomocný, obě strany se proti němu mohou do tří měsíců odvolat.

Štrasburský soud konstatoval, že Rusko porušilo články 5, 10 a 18 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, týkající se osobní svobody a svobody vyjadřování.

Dvaačtyřicetiletý Navalnyj je považován za nejvýraznější tvář ruské opozice a za největšího opozičního konkurenta ruského prezidenta Vladimira Putina.

Evropský soud pro lidská práva už loni v listopadu konstatoval, že politicky motivované bylo také opakované zadržování Navalného mezi lety 2012 a 2014. Soud zároveň Moskvě nařídil, aby Navalného odškodnila částkou 63.000 eur.

Související

Veronika Bílková Rozhovor

75 let od Všeobecné deklarace lidských práv. Vnímáme ji jako samozřejmost, což však mnohde stále neplatí, varuje Bílková

Valné shromáždění OSN schválilo před třičtvrtě stoletím, 10. prosince 1948, Všeobecnou deklaraci lidských práv. Nevedla k tomu jen zvěrstva druhé světové války, ale také zkušenost s totalitními režimy v meziválečném období, upozorňuje profesorka Veronika Bílková. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz přiznává, že dokument není právně závazný nástroj, zároveň dodává, že se stal základem pro jiné smlouvy, které právně závazné jsou. Odbornice na mezinárodní humanitární právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze dále vysvětlila například to, proč si nemyslí, že nastal čas Deklaraci aktualizovat či měnit, a z jakého důvodu není šťastné zmiňovat lidská práva pouze v souvislosti s jejich porušováním.

Více souvisejících

Soud pro lidská práva Štrasburk Alexej Navalnyj Rusko lidská práva

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy