Loď plná migrantů je zoufalá. Nikdo jí nechce, neví co dál

Přes šest desítek migrantů, které už před více než týdnem zachránila na moři u Libye loď německé neziskové organizace Sea-Eye, stále čeká na to, zda je přijme některá z evropských zemí. Podle mluvčího Evropské komise (EK) už se ozvalo několik států, které jsou ochotny se části migrantů ujmout, plavidlo však dál neúspěšně vyčkává u Malty na povolení zakotvit. Dnes museli zdravotníci z paluby evakuovat další nemocnou ženu, informovala agentura DPA.

Na palubě lodi Alan Kurdi se momentálně nachází 62 zachráněných migrantů včetně žen a dětí a 17 členů posádky. Ta se už od minulé středy snaží získat povolení zakotvit v některém z evropských přístavů. Nejprve ji odmítla Itálie, poté i Malta, v jejíž blízkosti se plavidlo nyní nachází.

"Mluvíme se všemi členskými státy EU, které ukázaly ochotu k solidárnímu kroku. Počítáme s tím, že se vše rychle vyřeší," uvedl dnes mluvčí Evropské komise. Nesdělil ale, které konkrétní země přijetí migrantů nabídly.

V noci na dnešek musela loď u Malty narychlo opustit už druhá osoba: těhotnou ženu s epileptickými záchvaty převezlo plavidlo maltské pobřežní stráže do nemocnice, její manžel však musel zůstat na místě. Už počátkem tohoto týdne skončila v péči maltských zdravotníků jiná žena s poruchami vědomí.

"Zatěžuje to nejen posádku a zachráněné. Připravuje to už řadu dní o spánek i nás a jejich blízké. Musíme tomu učinit konec. Nemůžeme připustit, aby se tu musel hroutit jeden člověk za druhým, aby se konečně dokázali dostat z paluby," uvedl mluvčí organizace Sea-Eye Gorden Isler.

Do Itálie mezitím směřuje loď s 90 migranty, kterou italské úřady lokalizovaly u Sicílie. Italská pobřežní stráž plavidlo doprovází k ostrovu Lampedusa. Italské přístavy jsou na příkaz vlády uzavřené pouze pro lodě neziskových organizací, které na moři poskytují asistenci migrantům v nouzi. Pokud záchrannou akci provádějí italské lodě, pak se migranti smějí na italském území vylodit.

Italští politici ale zároveň poskytují pomoc libyjské pobřežní stráži a trvají na tom, aby zadržené migranty odvážela zpět do Libye. Ve středu se takto do Libye z moře vrátilo 20 zadržených migrantů, uvedl ve středu italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Související

Více souvisejících

uprchlíci EU (Evropská unie) Sea-Eye

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy