V Pobaltí chtějí do europarlamentu pravicoví radikálové i basketbalista

Ultrapravicová Konzervativní lidová strana Estonska (EKRE), jejíž zástupci se minulý měsíc dostali do nové vlády staronového premiéra Jüriho Ratase, je jedním z dílů skládačky, která v nadcházejících volbách může poměrně výrazně změnit dosavadní poměr sil v Evropském parlamentu.

EKRE, která v březnových parlamentních volbách v Estonsku získala třetí příčku a 19 křesel ve sněmovně, stála vůdkyni francouzské krajní pravice Marine Le Penové za cestu do Pobaltí, aby podpořila potenciální spojence v novém EP. "Putinova velká kamarádka poprvé vyrazila do Estonska - za Putinovými nepřáteli," upozornila na paradox ruská redakce BBC.

Šéf EKRE a ministr vnitra Mart Helme i při této příležitosti požadoval, aby Rusko vrátilo Estonsku předválečné území. "Názory Le Penové na Rusko nesdílíme! Stejně jako na registrované partnerství, to se nám nelíbí," dodal jeho syn a ministr financí Martin Helme. Tyto výhrady ale nemají překazit spojenectví proti společnému nepříteli: evropské byrokracii a liberální ideologii.

EKRE je i na pobaltské poměry považováno za tvrdě protiruskou stranu, na rozdíl od většiny partnerů v případné koalici evropských pravicových populistů. V té tón udávají uskupení, jako je italská Liga Mattea Salviniho či Le Penové Národní sdružení. Ve spolku se počítá s rakouskými Svobodnými, Alternativou pro Německo (AfD) či českou stranou Svoboda a přímá demokracie. Podle analytiků ze střediska Europe Elects by se v tomto klubu v EP mohlo objevit 85 europoslanců, oproti dosavadním 36.

Estonsko bude v novém EP zastoupeno sedmi europoslanci, namísto dosavadních šesti, ale ten sedmý nastoupí až po odchodu Británie z EU.

V průzkumech se o první příčky přetahují středopravá Reformní strana, jejíž předsedkyně Kaja Kallasová po vítězství v domácích parlamentních volbách nedokázala sestavit vládu, opoziční sociální demokraté a Estonská strana středu premiéra Ratase, s odstupem následuje EKRE.

V Lotyšsku o každé z osmi křesel v EP zápolí tři desítky kandidátů. Výsledkem může podle expertů být "velice pestré", tedy nesoudržné, lotyšské zastoupení. Sotva se tak změní situace, kdy Lotyšsko patří mezi nejméně vlivné členské státy, usoudil politolog Normund Grostinš. To se podle něj projevilo i na množství peněz z unijních fondů na jednoho obyvatele v porovnání s Polskem. Vinu přičítá neschopnosti lotyšských politiků nalézt si v unii spojence, hlavně ve visegrádské čtyřce (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko).

V předvolebních průzkumech o prvenství zápolí sociálnědemokratické Centrum shody (SC), které tradičně volí etničtí Rusové žijící v Lotyšsku, následované středopravou Jednotou premiéra Krišjánise Kariňše a uskupení Pro rozvoj/Ano!, která je součástí vládní koalice. Populární exstarosta Rigy Nils Ušakovs, který minulý měsíc přišel o křeslo na radnici kvůli kauze údajných úplatků při nákupu českých tramvají, si tak podle politologa Filinna Rajevského už může balit kufry do Bruselu.

"Až na vzácné výjimky o litevská křesla v EP zápolí veteráni domácí politiky a drtivá většina kandidátů jsou politické nuly," poznamenal server Baltnews o situaci v nejlidnatější pobaltské zemi, zastupované dosud ve Štrasburku 12 europoslanci (11 po brexitu). "Bez přehánění se lze obávat, že se budoucnost Litvy dostane do neschopných rukou," dodal.

Volby by podle průzkumů měla vyhrát vládní Unie rolníků a zelených (LVŽS), kteří by měli s více než čtvrtinou hlasů obdržet pět mandátů. Následovat by měli konzervativci, sociální demokraté a zástupci dalších středolevých a středopravých stran. Šanci má i basketbalová legenda Šarunas Marčiulionis.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 estonsko lotyšsko Litva

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy