Polská justice řeší skandál, monstranci s vagínou

Prokuratura v severopolském Gdaňsku dnes začala vyšetřovat událost ze sobotního pochodu za práva sexuálních menšin, jehož účastníci nesli tabuli připomínající monstranci s vyobrazením ženského pohlavního orgánu. Na svých internetových stránkách o tom informovala zpravodajská televize TVN24. Incident odsoudili mimo jiné i někteří politici, kteří původně pochod v trojměstí Gdaňsk-Sopoty-Gdyně podpořili.

Vyšetřovatelé budou zjišťovat, zda se účastníci pochodu s transparentem připomínajícím vyobrazení Nejsvětějšího srdce Ježíšova dopustili urážky náboženského cítění. Uprostřed srdce s korunou byla nakreslená ženská pochva. Proti tomu se ohradila nejen polská biskupská konference, ale i třeba starosta Sopotů Jacek Karnowski, který pochod podporoval.

"Je mi moc líto, že se pochod stal pro část účastníků příležitostí urážet náboženské cítění mnoha Poláků," napsal Karnowski v dopise zaslaném organizacím, které akci zorganizovaly. "Jsem toho názoru, že když chce někdo bojovat za rovnost a toleranci, neměl by urážet druhé," uvedl také.

Starostka Gdaňska Aleksandra Dulkiewiczová, která na manifestaci za lepší postavení příslušníků sexuálních menšin přišla se svojí dcerou, prohlásila, že se jí sporný transparent dotkl nejen jako matky, ale i jako věřícího člověka.

Tabuli připomínající monstranci s pochvou nesla skupinka demonstrantů převlečených za duchovní, kteří podle polských médií patřili k nadaci Dziewuchy Dziewuchom (Ženské ženským). Její představitelky ale dnes v prohlášení zveřejněném na facebooku uvedly, že jejich organizace nemá se sobotním happeningem nic společného.

Za urážku náboženského cítění hrozí v silně katolickém Polsku dva roky vězení. Začátkem tohoto měsíce byla zatčena a z tohoto trestného činu obviněna aktivistka Elžbieta Podleśná. Podle prokuratury v Plocku severozápadně od Varšavy vylepovala plakáty s Pannou Marií se svatozáří v barvách duhy, která je symbolem hnutí za práva sexuálních menšin. Policie prohledala její byt a zajistila telefon, počítače a další nosiče dat. Tento postup kritizovali ochránci lidských práv.

Související

Více souvisejících

Polsko Gdaňsk (Polsko) menšiny

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy