Zemětřesení v německé SPD: Šéfka strany Nahlesová se vzdá funkce, reakce jsou rozporuplné

S překvapením, radostí z možného rozpadu celé vládní koalice i s podivem nad tím, jak se k ní její vlastní strana mohla takto chovat, reagují němečtí politici na záměr předsedkyně koaliční sociální demokracie (SPD) Andrey Nahlesové rezignovat na funkci. Osmačtyřicetiletá politička se rozhodla odejít z čela strany i poslanecké frakce po propadu SPD ve volbách do Evropského parlamentu.

"Tato strana je v extrémně vážné situaci," připustila dnes první místopředsedkyně sociální demokracie Malu Dreyerová, která by mohla stranu vést přinejmenším do mimořádného sjezdu, jenž se uskuteční nejdříve za tři měsíce. Politička, kterou chystaný krok Nahlesové překvapil, má za důležité, aby z SPD rychle vyšel signál, že není bez vedení.

Lítost nad plánovanou rezignací vyjádřil vicekancléř a ministr financí za SPD Olaf Scholz. "SPD není v těžké situaci teprve od evropských voleb - je proto důležité, abychom zůstali pospolu a v dalších krocích pokračovali společně," uvedl. Ke spekulacím, že by v čele strany mohl Nahlesovou dlouhodobě nahradit právě on, se nevyjádřil.

Místopředseda strany Ralf Stegner varoval před "urychlenými závěry". Martin Dulig, šéf saské SPD, kterou v září čekají zemské volby, vyzval ke "komplexnímu restartu". Podle bývalého předsedy strany a exministra zahraničí Sigmara Gabriela je nyní nutná "detoxikace" SPD.

Vlivný šéf mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert stejně jako někteří další straníci kritizoval způsob, jaký se v poslední době s Nahlesovou zacházelo. "Stydím se za to," napsal na twitteru s tím, že lidé, kteří chtějí naplnit slib spravedlnosti a solidarity, spolu nesmí zacházet takovýmto způsobem.

Alles beginnt mit einer einfachen Feststellung: Wer mit dem Versprechen nach Gerechtigkeit und Solidarität nun einen neuen Aufbruch wagen will, der darf nie, nie, nie wieder so miteinander umgehen, wie wir das in den letzten Wochen getan haben. Ich schäme mich dafür.

— Kevin Kühnert (@KuehniKev) 2. června 2019

Narážel tak na tvrdou a podle mnohých neférovou a podpásovou kritiku, které Nahlesová v posledních týdnech musela čelit i na spekulace o tom, že se proti ní už před eurovolbami chystal vnitrostranický puč. Svůj zájem o post šéfa poslanecké frakce už tehdy kolegům dával najevo expředseda strany Martin Schulz.

"Tak brutální nesmí politika být," konstatoval dnes i předseda opoziční Levice Dietmar Bartsch. Další opoziční strany se pak zaměřují především na možné dopady rezignace Nahlesové na vládu velké koalice CDU/CSU a SPD vedenou kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU).

Hochachtung vor @AndreaNahlesSPD. So brutal darf Politik nicht sein. Vielleicht denken wir alle darüber einfach mal nach.@spdde @Die_Gruenen @fdp @CDU @dieLinke @CSU #alleJournalisten

— Dietmar Bartsch (@DietmarBartsch) 2. června 2019

Předsedkyně parlamentní frakce protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidelová uvedla, že "v rozkladu" se nenachází jen SPD, ale celá velká koalice, která "se jako nemrtvý potácí po politickém jevišti". "Den za dnem jí odpadává stále více údů," dodala Weidelová. Šéf AfD Jörg Meuthen vyzval Merkelovou i celou vládu k odchodu. Předseda svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner zase řekl, že rezignace Nahlesové Německu přinese "nestabilní vládu".

Komentátor magazínu Der Spiegel Markus Feldenkirchen je přesvědčen o tom, že bez Nahlesové na čele strany určitě nebude pro sociální demokraty hned všechno dobré, ale s ní by se jim současný nepříznivý vývoj každopádně otočit nepodařilo.

SPD ve dvojici posledních celoněmeckých voleb vždy překonala svá dosavadní poválečná minima. V eurovolbách dostala jen 15,8 procenta hlasů.

Sdílejte článek

Související

Gerhard Schröder

Schröder unikne trestu za vstřícnost k Rusku

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru dnes v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.

Více souvisejících

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Andrea Nahlesová Německo

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy