Kiska rázně: Víc peněz na obranu, evropská část NATO musí být připravenější

Evropská unie potřebuje hlubší spolupráci s NATO a také zvyšovat výdaje na svou obranu. V projevu na zasedání Parlamentního shromáždění NATO to dnes řekl slovenský prezident Andrej Kiska. Kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Evropa vynakládá na obranu málo, označil Kiska za oprávněnou.

"Jsem rád, že investujeme více do obrany a že víme, jakým hrozbám čelíme. Je důležité, abychom peníze vynakládali vhodně. Potřebujeme více spolupráce mezi NATO a Evropskou unií," uvedl Kiska.

Podle slovenského prezidenta se otázka nákladů na obranu stala ve veřejnosti nepopulární. "Naší povinností je vysvětlovat občanům, že když se chceme stát bezpečnějšími, tak Evropa si splní úlohu a bude investovat do našich sil. To znamená připravenější evropskou část NATO," dodal.

Kiska souhlasí s dřívějšími vyjádřeními prezidenta Trumpa, který evropské členy NATO vyzval ke zvyšování výdajů na obranu. "Vyslechli jsme si kritiku z druhého břehu Atlantiku, že Evropa neplní své povinnosti, jak by měla. Do velké míry je to pravda," řekl.

Podle hlavy slovenského státu se situace ohledně financování obrany evropskými státy zlepšuje, ale nadále zaostává za tím, co by bylo možné považovat za stejné sdílení břemene v rámci NATO. Řekl také, že státy aliance by také stejně jako Rusko měly být schopny nasadit své armádní jednotky v průběhu hodin či dnů.

Česká republika chce podle dřívějších informací v roce 2024 vynakládat na obranu částku odpovídající dvěma procentům výkonu ekonomiky, jak jí to vyplývá z členství v NATO.

Ke zvyšování obranných výdajů se dříve zavázalo i Slovensko. Místopředseda slovenské sněmovny Béla Bugár v projevu na zasedání Parlamentního shromáždění NATO potvrdil, že Bratislava chce zmíněné dvouprocentní úrovně dosáhnout už v roce 2022, proti původním předpokladům tedy o dva roky dříve.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 
Andrej Kiska, slovenský exprezident

Na Slovensku začal přelomový proces. U soudu stanul exprezident Kiska

Dnes začal na Slovensku soudní proces s bývalým prezidentem Andrejem Kiskou, který čelí obvinění z daňového podvodu souvisejícího s jeho prezidentskou kampaní. Kiska se před Okresním soudem v Popradu podle agentury TASR vyjádřil, že je nevinný. Prohlásil, že jeho stíhání je důsledkem jeho odmítnutí podřídit se mafiánským praktikám. Spolu s ním je obviněn i další jednatel společnosti KTAG.

Více souvisejících

Andrej Kiska Prezident SR Slovensko NATO Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy