Favoritem voleb v Dánsku je sociální demokracie, populisté padají. Proti muslimům jsou všichni

Opoziční sociální demokraté míří podle posledních průzkumů veřejného mínění k vítězství v parlamentních volbách v Dánsku, které se uskuteční tuto středu. Triumf Sociálnědemokratické strany se očekává i přesto, že nedávné volby do Evropského parlamentu vyhrála středopravá Liberální strana Venstre premiéra Larse Lökkeho Rasmussena. Zklamáním budou parlamentní volby zřejmě pro protiimigrační Dánskou lidovou stranu (DF), které uškodily korupční skandály a jíž značnou část voličů odlákaly tradiční dánské strany prosazující dnes podobně přísný postoj vůči žadatelům o azyl jako DF.

V průzkumu institutu Megafon zveřejněném 2. června vyjádřilo podporu sociálním demokratům v čele s Mette Frederiksenovou 25,2 procenta dotázaných, Liberální straně Venstre 20,9 procenta respondentů a třetí skončila Dánská lidová strana s podporou 11,2 procenta, což je o téměř deset procentních bodů méně, než DF získala ve volbách v roce 2015.

Podle průzkumu ústavu Voxmeter opoziční blok středolevých a levicových stran, kam se řadí i Socialistická lidová strana, Radikální strana Venstre a Červeno-zelené spojenectví, má šanci získat 59,2 procenta hlasů.

Se den seneste meningsmåling foretaget af Voxmeter her: https://t.co/LbN2zPM5hE #dkpol pic.twitter.com/hS4SOXkt3B

— Voxmeter (@voxmeter) 4. června 2019

Kampani před parlamentními volbami dominovala témata migrace, sociálního zabezpečení a klimatických změn. Sociální demokraté si přízeň voličů získali sliby zvýšit veřejné výdaje a omezit přistěhovalectví s cílem ochránit sociální systém země a integrovat ty migranty, kteří do Dánska přišli v minulých letech.

V rámci opatření zaměřených na omezení přílivu uprchlíků většina velkých dánských politických stran, včetně sociálních demokratů, podpořila v roce 2016 i kontroverzní zákon o konfiskaci majetku migrantů za účelem financování jejich pobytu, který list The Washington Post přirovnal k olupování Židů nacisty za druhé světové války.

Podobně tradiční strany schválily zákaz zahalování obličeje na veřejnosti, který je spojován především s ženskými muslimskými oděvy jako burka a nikáb, či návrh zdvojnásobit tresty za činy, jako jsou krádeže či vandalismus, v oblastech s vysokou nezaměstnaností a kriminalitou obývaných převážně přistěhovalci a jejich potomky.

Dánsko v roce 2015 patřilo s 21.000 žadateli o azyl k zemím, kam přišlo nejvíc uprchlíků v přepočtu na obyvatele. V důsledku zpřísnění dánských přistěhovaleckých zákonů počet žadatelů o azyl v zemi od té doby výrazně klesl a v roce 2017 dosáhl pouhých 3500. Obě velké strany - sociální demokracie i liberálové - zdůraznily, že budou pokračovat v tvrdém postoji k imigraci, který očividně nachází odezvu u řady voličů.

"Pokud budou o problémech spojených s migrací mluvit jen ultrapravicové strany, pak budou občané hledat řešení u krajní pravice," řekl v rozhovoru s listem Financial Times Mattias Tesfaye, který je mluvčím Sociálnědemokratické strany pro migraci. "Kdybych byl příslušník liberální pravice nebo žil v nějaké anglosaské zemi, pak by otevřené hranice nepředstavovaly problém. Ve skandinávském sociálním státě ale musí být imigrace kontrolovaná," dodal.

Dánsko se svým štědrým sociálním systémem a dobře fungující ekonomikou bylo zastánci sociálního státu vždy dáváno za ukázkový příklad. Pravicové vlády ale v poslední době snižovaly výdaje na školství a zdravotnictví, což během deseti let vedlo k uzavření pětiny státních škol a čtvrtiny státních nemocnic, uvedla agentura Reuters. Výdaje na služby pro seniory starší 65 let, jako jsou například pečovatelské domy či rehabilitace po nemoci, klesly o 25 procent.

Předchozí vlády rovněž v reakci na stárnutí dánské populace prosadily nepopulární opatření v podobě postupného zvýšení důchodového věku ze stávajících 65 na celosvětově rekordních 73 let a zkrátily dobu vyplácení podpory v nezaměstnanosti ze čtyř na dva roky. Sociálnědemokratická strana slibuje, že tento trend zastaví, přičemž chce například lidem, kteří pracovali více než 40 let, umožnit dřívější odchod do důchodu.

Vize Frederiksenové, která by se ve svých 41 letech mohla stát nejmladším dánským premiérem, považuje vůdce liberálů Rasmussen za nerealistické. "Buď budou její voliči nesmírně zklamaní, nebo zanechá obrovskou díru ve státním rozpočtu," prohlásil Rasmussen o své soupeřce.

Související

Více souvisejících

dánsko volby v Dánsku Lars Løkke Rasmussen

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy