71 mrtvých uprchlíků v chladírenském voze. Pašeráci vyfasovali doživotí

Doživotním odnětím svobody potrestal dnes v odvolacím řízení soud v maďarském Szegedu (Segedínu) čtyři hlavní obžalované v případu úmrtí 71 migrantů v chladicím voze před čtyřmi roky. Zpřísnil tak rozsudek prvoinstančního soudu, který čtveřici loni poslal do vězení na 25 let. Informují o tom tiskové agentury.

Mrtvé objevila rakouská policie 27. srpna 2015 v opuštěném uzavřeném chladírenském autě u dálnice nedaleko hranic s Maďarskem. Ve voze byli migranti, převážně Syřané, Iráčané a Afghánci, a bylo mezi nimi osm žen a čtyři děti. Protože zemřeli ještě před přejetím hranic do Rakouska, převzalo vyšetřování včetně soudního řízení Maďarsko.

Afghánský vůdce gangu převáděčů lidí a tři bulharští spolupachatelé byli shledáni vinnými z toho, že zavinili smrt 71 lidí, když nereagovali na jejich zoufalé volání, aby jim otevřeli dveře a pustili tak dovnitř čerstvý vzduch.

Tři ze čtyř hlavních odsouzených dostali doživotí bez možnosti žádat po určité době o propuštění, čtvrtý tak může učinit po odpykání 30 let vězení. Deset dalších spolupachatelů stráví za mřížemi čtyři až osm let, a to bez možnosti předčasného propuštění, napsala agentura MTI.

"Utrpení uvnitř kamionu je nepředstavitelné, stejně jako naprostá lhostejnost pachatelů projevená vůči smrti těchto 71 lidí. Proto není pochyb, že jediným trestem pro ty, kdo hráli hlavní roli, je za jejich zločin trest nejvyšší, což je doživotí bez možnosti předčasného propuštění," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Erik Mezölaki.

Proti verdiktu prvoinstančního soudu v Kecskemétu loni 14. června se, zejména pokud jde o čtveřici hlavních obžalovaných, na místě odvolali prokurátoři. Dali přitom najevo, že trvají na doživotním vězení pro všechny čtyři.

Odvolala se také obhajoba, která žádala překvalifikování trestného činu na méně závažné zabití.

Dalším deseti souzeným v této kauze soud v Kecskemétu loni uložil tresty vězení v délce od tří do 12 let.

Hlavou pašeráckého gangu byl tehdy třicetiletý Afghánec, jenž v Maďarsku získal status mezinárodně chráněné osoby, o který později přišel. Ostatní členové skupiny jsou bulharští občané. K hlavním obžalovaným v procesu, který začal loni 21. června, patřil šéf organizace a jeho zástupce, řidič chladírenského vozu a řidič doprovodného auta.

Podle obžaloby skupina od února do srpna 2015 přepravila od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy kolem 1200 lidí a vydělala na tom statisíce eur (miliony korun). V 31 případech byly podmínky transportů stejně nebezpečné jako v případě, který skončil tragicky.

Související

Věznice

Asijské věznice plní důvěřivé ženy. Mnohdy jde o oběti narkomafie

Zlatý trojúhelník je označení oblasti jihovýchodní Asie, která se rozkládá mezi hraničními oblastmi Thajska, Myanmaru a Laosu. Podle OSN v této oblasti dosahuje produkce metamfetaminu a dalších syntetických drog hodnoty několika desítek miliard amerických dolarů ročně. V současné době je ve věznicích ve východní a jihovýchodní Asii drženo nejvíce vězňů na světě, převážná většina z nich za drogové delikty. Zdá se, že nejvíce na to doplácejí ženy.

Více souvisejících

Pašeráctví uprchlíci Maďarsko Věznice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy