Nemocná Merkelová? Profesor naznačil, co čeká Německo

Světová média zachvátilo ve čtvrtek šílenství, konstatuje politolog Matthew Qvortrup v komentáři pro server CNN. Profesor z Coventry University v něm připomíná titulek britského bulvárního plátku The Sun "Merkelová se podruhé nekontrolovaně třásla".

Důvod k obavám

Takové titulky nejsou překvapivé v listu, který od počátku migrační krize v roce 2015 nevynechá příležitost, aby předvídal konec Angely Merkelové, německé kancléřky a nejsilnější evropské političky, uvádí profesor. Dodává, že tentokrát se však přidala i nestranná média.

Oficiální zpráva německého kancléřství zní, že Merkelová je v pořádku, zdůrazňuje Qvortrup. Zmiňuje však, že mluvčí Merkelové Stefan Seibert mlčí a jeho twitter pouze uvádí, že kancléřka se zúčastnila přísahy nové ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtové.    

Seibert se ovšem již nezmiňuje o tom, co se na ceremoniálu stalo, zřejmě právě z důvodu, že zde se Merkelová třásla, konstatuje odborník. Odkazuje na záběry kancléřky stojící vedle německého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera, která se poté, co hlava státu promluví, začíná třást.

"Abychom byli féroví, ne nekontrolovaně, jak někteří naznačují. Ale nebylo ji viditelně dobře, jelikož držela své paže pevně přes tělo. Dostala sklenici vody, ale nenapila se," píše expert. Přiznává, že taková událost by sama o sobě byla hodná pozornosti a ještě více alarmující je, že podobná záležitost postihla Merkelovou již pár dní předtím při jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Prvotní příhoda byla přičítána horkému počasí a slovům Merkelové, že nedodržovala pitný režim, připomíná profesor. Skutečnost, že její mluvčí událost nezmínil a to, že se opakovala po několika dnech považuje za důvod k obavám.

Čtyřiašedesátiletá Merkelová je sice relativně mladá, ale čtrnáct let tvrdě pracuje, což není zdravé pro nikoho, poukazuje politolog. To, že dosud nejmocnější demokratická politička na tom není dobře v krizové době, označuje za znepokojivé.

"A její indispozice nemohla přijít v horší dobu. Pokud je skutečně nemocná, Německo a tudíž i zbytek Evropy, čelí krizi ve velmi nepříhodný moment. Tak nějak řečeno," pokračuje Qvortrup. Vysvětluje, že Německo chovalo naděje, že Merkelová vydrží v čele vlády do voleb v roce 2022.

Síly se nepřeskupují

Strana Merkelové, Křesťansko-demokratická unie (CDU), vykazuje zoufale nízkou podporu a se zhruba 25 % soupeří se Zelenými, nastiňuje expert. Doplňuje, že její koaliční partner, středo-leví sociální demokraté (SPD) jsou na tom ještě hůř a s 12 % mají jen těsný náskok na krajně pravicovou Alternativu pro Německo (AfD).

Pokud by Merkelová odstoupila ze zdravotních důvodů, její preferovaná nástupkyně Annegret Kramp-Karrenbauerová si nemůže být zcela jistá, že v křesle kancléřky skutečně usedne, naznačuje politolog. Podotýká přitom, že SPD ani CDU si nepřejí předčasné volby.

"Takže, co se stane?" ptá se profesor. Vysvětluje, že se obecně předpokládají dva scénáře: buď se Merkelová zotaví a dokončí své funkční období, nebo do čela koalice CDU-SPD usedne Kramp-Karrenbauerová.

Sám Qvortrup ani jednu možnost ohledem na zdraví Merkelové a slabé výsledky CDU ve volbách do Europarlamentu nevidí jako pravděpodobnou. Nevylučuje proto, že za situace, kdy kancléřka odstoupí, Kramp-Karrenbauerová utvoří novou koalici se Zelenými a liberální  Svobodnou demokratickou stranou (FPD).

Taková koalice momentálně existuje ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko, kde je vicekancléřem lídr Zelených Robert Habeck, zmiňuje politolog. Dodává, že takové uskupení by mělo většinu v Bundestagu i podporu německé veřejnosti.

"Potenciální nemoc Merkelové tedy může vést ke stabilnější vládě," nevylučuje expert. Tvrdí, že německá politika je možná otřesena spekulacemi o kancléřčině zdraví, ale nedochází k přeskupování sil.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Německo Annegret Krampová-Karrenbauerová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy