Záchrana migrantů je válečný akt? Historik poukázal na zásadní spor o budoucnost Evropy

Po dvoudenním čekání na povolení k zakotvení v italské Lampeduse humanitární loď Sea-Watch 3 převážející čtyři desítky libyjských migrantů zachráněných z chatrného člunu ve Středozemním moři odmítla pokyny a uplynulou sobotu vplula do přístavu, připomíná historik Andrea Mammone z University of London. V komentáři pro server Washington Post dodává, že krátce poté byla zatčena kapitánka lodi, Němka Carola Racketeová, a dle svého právníka byla obviněna z "kladení odporu vojenskému plavidlu", za což jí hrozí 10 let za mřížemi.

Symbol rozdělené Evropy

Předseda humanitární organizace Sea-Watch Johannes Bayer okamžitě vydal stanovisko, že je na kapitánku hrdý, protože udělala správnou věc, držela se námořních zákonů a dostala lidi do bezpečí, poukazuje akademik. Doplňuje, že italský krajně pravicový a protimigrační vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini naopak označil jednání Racketové za "válečný akt".

Salviniho urážlivé stanovisko podle historika nesleduje pouze politické cíle, ale odráží rostoucí spor v Evropě o to, jak mají vlády reagovat na příliv migrantů podnikajících nebezpečnou cestu přes Středozemní moře. "Nejde o první případ, kdy se osud migranty zachraňující lodě stal symbolem rozdělené Evropy," pokračuje Mammone. Připomíná, že před rokem nová italská vláda zahájila protimigrační kampaň, když odmítla přijmou jinou záchrannou loď směřující k italským břehům, Aquarius.

Právě tehdy Salvini vyhlásil svou politiku uzavřených přístavů, upozorňuje expert. Konstatuje, že žadatele o azyl z Aquaria tehdy přijalo Španělsko, zatímco migranty ze Sea-Watch 3 si rozebralo pět evropských zemí.

Situace ale není zdaleka vyřešená a případ prohloubil napětí mezi Itálií a dalšími členy EU, například Francií a Lucemburskem, stejně jako mezi Itálií, OSN a evropskými institucemi, uvádí Mammone. Odkazuje na prohlášení představitelů Německa a Vatikánu, že Salviniho tvrdá politika vůči migrantům v zásadě kriminalizuje ty, kteří zachraňují ve Středomoří životy.

Další organizace zachraňující migranty mezitím prohlásila, že je připravena porušit italská nařízení a riskovat vězení svých pracovníků kvůli záchraně životů lidí utíkajících před válkou, chudobou a nelidskými podmínkami v libyjských detenčních centrech, poukazuje akademik. Dodává, že v pondělí na to reagoval další italský vicepremiér Luigi di Maio z populistického Hnutí pěti hvězd návrhem, aby Itálie zabavovala veškeré humanitární lodě vzdorující zákonům, což by mohlo z italské protimigrační politiky učinit skutečný problém.

"Bránění migrantům přistát na evropském pobřeží nebo překročit hranice má zvláštní význam," pokračuje historik. Vysvětluje, že krajní pravice tímto způsobem zpochybňuje kompetence mezinárodních soudů, humanitární poselství šířené papežem Františkem, kosmopolitní rys mezinárodních organizací a multikulturní hodnoty ztělesňované progresivními a liberálními elitami.

Obětní beránek

K tomu se přidávají nacionalistické apely k zachování kulturně, etnicky a ideologicky homogenních komunit coby způsobu odmítnutí modernity, připomíná expert. Deklaruje, že zároveň jde o snahu odvést pozornost lidí od reálných problémů, které jsou například v Itálii závažné.  

Tato třetí největší ekonomika eurozóny se v poslední dekádě zmítá od recese k recesi, má enormní problém s nezaměstnaností, která v případě mladých dosahuje 30 % a má neuvěřitelně vysoké zadlužení, tudíž Evropská komise možná brzy zahájí s Itálií správní řízení kvůli vysokému schodku veřejných financí a porušování rozpočtové kázně, nastiňuje Mammone. Kritizuje, že italští politici jako Salvini si našli jiné skupiny, kterou za tyto problémy obviňují, především "evropské byrokraty" a migranty.

Hledání obětních beránků není v dějinách krajní pravice nic nového, připomíná historik. Konstatuje, že před druhou světovou válkou se terčem stala židovská komunita a v souvislosti s masovou migrační vlnou provázející dekolonizaci si krajně pravicoví politici zvolili nového nepřítele - přistěhovalce.  

"Musíme být jako národ šílení, doslova šílení, když umožňujeme každoroční příliv (migrantů)," cituje akademik slova bývalého konzervativního britského ministra zdravotnictví Enocha Powella z roku 1968. Dodává, že v 70. letech francouzská Národní fronta vedená Jean-Marie Le Penem zpopularizovala tezi, že při milionu nezaměstnaných Francouzů je milion přistěhovalců v zemi příliš a že Francie a její občané musí být na prvním místě.  

Dnes je tato rétorika populární nejen v Evropě a Le Penův protipřistěhovalceký slogan má aktuální ekvivalent v podobě Trumpova hesla "Amerika především" i Salviniho propagandě, poukazuje odborník. Tvrdí, že děsivé Powellovo poselství částečně ovlivnilo i brexitovou rétoriku.

Salvini je pouze jedním z mnoha evropských nacionalistických populistů, mezi něž patří například maďarský Viktor Orbán či rakouský Heinz-Christian Strache, kteří kvůli vlastnímu politickému prospěchu démonizují přistěhovalce, uvádí Mammone. Zdůrazňuje, že Salviniho označování migrantů zachráněných na moři za příčinu problémů je součástí sociálního a politického boje o podobu bohatých průmyslových zemí, který rozhodne o otevřenosti a míře solidárnosti budoucí společnosti. "U Italů by mu to nemělo projít," nabádá historik.      

Související

Více souvisejících

Itálie migrace Matteo Salvini (Liga severu) uprchlíci Carola Racketeová

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy