Polovina západních Němců považuje islám za hrozbu, zjistila studie

Polovina Němců vnímá islám jako hrozbu, která neobohacuje zemi. Zjistil to průzkum Bertelsmannovi nadace (Bertelsmann Stiftung). Aiman Mazyek z Ústřední rady muslimů v Německu přesto sdělil stanici Deutsche Welle, že čekal horší výsledek.

Ve svém každoročním „Náboženském monitoru“ nadace zkoumá stupeň náboženské tolerance v zemi a postoj náboženských a nenáboženských skupin k demokracii. Podle výzkumu všechny tři v průzkumu definované skupiny považují demokracii za správné politické zřízení. Přízeň demokracii vyjadřovalo 93% křesťanů, 91% muslimů a 83% ateistů. Celkově se pro ní vyjádřilo 89% oslovených Němců.

87% oslovených Němců tvrdí, že je otevřeno ostatním náboženstvím a přibližně 70% si myslí, že jsou nábožensky tolerantní. Přesto sotva každý druhý Němec má za to, že náboženská tolerance obohacuje společnost.

Tento rozdíl lze vysvětlit převážně negativním vztahem Němců k islámu. Celkově 52% Němců jej vnímá spíše jako hrozbu než jako obohacení společnosti (38%). Ostatní náboženství, ať se jedná o křesťanství, buddhismus či hinduismus jsou naopak většinově vnímána jako obohacení společnosti.

Ačkoliv se ve východním Německu nachází méně muslimů, východní Němci vykazovali vůči nim větší podezřívavost. 57% respondentů z východního Německa si myslí, že je islám hrozba, zatímco v západním Německu si to myslí 50% respondentů.

Výraznější rozdíl je v náhledu obyvatel dvou částí Německa na to, zda islám představuje obohacení pro zemi. Zatímco v západním Německu si to myslí 38% respondentů, ve východním jen 29%.

Podle expertky Bertelsmannovi nadace na náboženství, Yasemin El-Menouarové, jsou Němci vůči islámu méně tolerantní, protože jej v zásadě vůbec nepovažují za náboženství, ale za politickou ideologii, na kterou zásady náboženské tolerance neplatí.

El-Menouarová nicméně zdůrazňuje, že rozšířený islámský skepticismus není nevyhnutelně totožný s islamofobií. Ti, kdo jsou skeptičtí k islámu, nebývají zároveň skeptičtí k demokracii a nechtějí muslimy ze země vyhnat či zabránit jejich přistěhovalectví.

Naopak ti, kteří vykazují silně protimuslimské názory, mají i méně příznivý pohled na demokracii. 68% Němců s protimuslimskými názory si myslí, že demokracie je dobrá forma vlády, což je o 20% než je to celkově v německé populaci.

Podíl lidí s protimuslimskými názory se nicméně dle studie snížil. Zatímco v roce 2017 tyto názory zastávalo 20% respondentů, v roce 2019 je to už 13% respondentů.

Podle studie též údaje ukazují, že kontakt s muslimy vede k menšímu vnímání islámu jako hrozby. 46% těch, kteří jsou v kontaktu s jinými náboženstvími, jej dokonce vnímají jako obohacení pro německou společnost. Naopak 64% těch, kteří jsou v minimálním kontaktu s jinými náboženstvími, jej jednoznačně identifikují jako hrozbu.

Aiman Mazyek z Ústřední rady muslimů v Německu řekl stanici Deutsche Welle, že za velký problém považuje „propagandu pravicových extremistů a populistů,“ která vykresluje islám jako nikoliv náboženství, ale politickou ideologii. Nicméně, Mazyek přiznává, že vzhledem k rozšířenosti této propagandy v politice a médiích očekával „horší výsledek“. Podle něho je pozitivní, že „50% (Němců) nevidí islám negativně.“

V Německu žije asi 5 milionů muslimů, z toho 1,5 milionu v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsko. Negativní postoje Němců vůči muslimům se zvýšily poté, co německá kancléřka Angela Merkelová v roce 2015 otevřela hranice pro uprchlíky převážně z Blízkého východu, ale i Severní Afriky, kteří jsou často muslimského vyznání.

Související

Více souvisejících

Muslimové Německo islám Náboženství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy