Komentář: Brexitová nejistota zas a znovu. Johnson je premiérem, co bude s podniky?

Komentář Anety Navrátilové: I přestože se "brexitové" referendum konalo před více než třemi lety, otázka odchodu Spojeného království z Evrospké unie se stále jeví jako nezodpovězená. Alespoň tedy částečně. Nejistotu do celého výstupového procesu navíc přinesla volba nového konzervativního vůdce, tedy zároveň i vůdce britské vlády. Nejvíce problémů způsobuje tato nejistota i nadále podnikům původem ze Spojeného království, ale i ze širšího okolí Evropské unie. Ani skutečnost, že budou mít britské ostrovy již brzy nového premiéra, vůbec nenasvědčuje tomu, že by se brexitová situace měla v blízké době stabilizovat či usměrnit. Jak dlouho v této nejistotě budou podniky a další místní a světoví aktéři ponecháni?

Aktuální situace nasvědčuje tomu, že ať už se budoucím britským ministerským předsedou stane favorit Boris Johnson, nebo jeho protivník Jeremy Hunt, brexitový pat to v blízké době pravděpodobně nerozřeší. Britské podniky, ale i firmy na evropském kontinentu tak budou nadále ponechány v "limbu" nevědomosti a nepřiravenosti. Podoba odchodu z evropského bloku totiž stále visí ve vzduchu. A podniky na to už pár let doplácejí.

Doposud nebyla vyloučena ani varianta tzv. divokého brexitu - tedy odchodu Británie z EU bez dohody. Tuto možnost nepřímo favorizuje bývalý ministr zahraničí Johnson, který dlouhodobě zdůrazňuje to, že Británie opustí unii k 31. říjnu tohoto roku - a to "ať se stane cokoliv." Jeho protivník, současný šéf zahraničí Jeremy Hunt, je ohledně odchodu Británie z unijního bloku bez dohody poněkud mírnější - v případě jeho zvolení hovořil o tom, že by do konce září chtěl rozhodnout, zda by bylo reálné vyjednat s EU novou dohodu. Evropští lídři totiž několikrát rázně zdůraznili, že se aktuálně sjednaná smlouva nebude otevírat a obměňovat.

Hunt také zmínil to, že v případě, že by se stal nástupcem současné premiérky Theresy Mayové, by na počátku září zveřejnil předběžný rozpočet pro případ brexitu bez dohody. Na základě toho by pak nechal unijní straně několik týdnů na rozmyšlenou, zda by byla možnost a potřeba pro dosažení nové "rozvodové" dohody.

Podniky všech velikostí a ze všech sfér a oblastí by proto měly aktuální, stále nejistou situaci zohlednit a podstoupit náležité kroky k tomu, aby byly případně na tvrdý brexit připraveny. Pokud však určitá opatření obchodíci a podnikatelé zahájí, budou na to muset ze svých rozpočtů vyčlenit nemalé výdaje a v tuto chvíli opravdu není jisté, zda se jim tento krok vyplatí.

Vzhledem k současné situaci není překvapivé, že se za poslední rok nahromadilo obrovské množství žádostí o poradeství ze strany společností, které jsou závislé na exportu a importu. Mnohé podniky si  v průběhu uplynulých dvanácti měsíců začaly zajišťovat tzv. ekonomický operační status, který jim má zaručit a zabezpečit jejich aktuální pozici v dodavatelském řetezci.

Pro některé firmy může být nicméně pokušením setrvat v pozici, ve které se nacházejí nyní - tedy v pozici, kdy vyčkávají a v podstatě nic nedělají. Takovýto přístup však problém brexitu nevyřeší - nehledě na to, že se jeho datum opět blíží. Proto by si podniky měly pro případ tvrdého brexitu vytvořit jasný plán, říká konzultant a spoluzakladatel společnosti The Customs People  - David Miller.

Související

Více souvisejících

Brexit Jeremy Hunt (britský politik) Velká Británie Boris Johnson Theresa Mayová Obchody Ekonomika

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy