Boris Johnson se ujal funkce: Co přinese první mítink britského kabinetu?

Po včerejší noci, kdy nový britský ministerský předseda Boris Johnson sestavil svůj vládní tým, se dnes tento kabinet poprvé oficiálně sejde. Britský tisk o včerejší obměně kabinetu hovoří jako o "čistce" či "jatkách". Nový konzervativní a vládní vůdce Johnson totiž vyhodil, či přiměl k odstoupení, většinu původního kabinetu bývalé premiérky Theresy Mayové. Současný britský kabinet je tak formován především z hlavních členů a podporovatelů tábora pro okamžitý odchod Británie z Evropské unie.

Nově jmenovaní ministři, kteří jsou nyní součástí vládního kabinetu, se dnes poprvé a oficiálně sejdou ještě předtím, než samotný premiér Boris Johnson předstoupí před Dolní sněmovnu britského parlamentu.

Nový kabinet je spolu se svým lídrem odhodlaný k dokončení brexitu, který Johnson označuje za "klíčový okamžik v dějinách Spojeného království." Celá země je nyní podle jeho slov zavázána k odchodu z evropského bloku a to bez jakýchkoliv výjimek - pro Johnsona v tuto chvíli neexistují žádné "kdyby", ani "ale".

Jedna z politických editorek britské zpravodajské agentury BBC - Laura Kuenssbergová uvedla, že v Londýně kolují informace o tom, že by ministři z dnešního úvodního mítinku mohli vyjít s důležitou informací pro unijní občany.

Boris Johnson včera navečer rozhodl, či nepřímo způsobil to, že odstoupilo celkem 17 britských ministrů, kteří pracovali pod Theresou Mayovou. Aktuální kabinet je tak svým složením velice odlišný od toho předchozího - nejen že se jedná především o zastánce (tvrdého) brexitu, ale taktéž se změnil například i poměr mužů a žen podílejících se na chodu kabinetu. Nyní je britský kabinet tvořen z 26 procent ženami, zatímco za Mayové ženy tvořily 31 procent.

Dalším zajímavým ukazatelem může být i průměrný věk ministrů - ten je u aktuálního kabinetu nižší a to o 3 roky - průměrný věk ministrů Británie je nyní 48 let.

Downing Street však nadále zdůrazňuje, že nový kabinet je více než odhodlaný konečně dospět k tomu, co si občané Spojeného království odhlasovali již před třemi lety, a ukončit tak táhnoucí se zklamání a nejistotu.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson EU (Evropská unie) Brexit Theresa Mayová Velká Británie Konzervativní strana (VB)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy