Boris Johnson řádí. Odpůrce brexitu obvinil ze "strašlivé kolaborace s Bruselem"

Britské poslance, kteří věří v možnost zablokování brexitu, dnes britský premiér Boris Johnson obvinil z oslabování vyjednávací pozice Londýna. Dopouštějí se podle něj "strašlivé kolaborace" s Evropskou unií a v konečném důsledku zvyšují pravděpodobnost brexitu bez dohody. Skupina poslanců vládní Konzervativní strany předtím v dopise premiérovi vyjádřila výhrady vůči jeho přístupu k vyjednávání se zbytkem Evropské unie.

My potřebujeme, aby naši evropští přátelé přistoupili na kompromis. Čím víc si ale budou myslet, že je tu šance, aby (britský) parlament brexit zablokoval, tím víc budou lpět na svých pozicích," uvedl odpoledne Johnson na facebooku, když odpovídal na předem vybrané otázky uživatelů. "Hrozné na tom je, že čím déle to potrvá, tím je pochopitelně pravděpodobnější, že budeme nuceni odejít bez dohody," dodal premiér.

Ve svém vyjádření zároveň obvinil část poslanců z "kolaborace" s EU. Tento výraz má i v Británii negativní konotace, neboť za kolaboranty jsou označováni lidé, kteří za druhé světové války spolupracovali s nacisty. "Hanebná rétorika fašismu a autoritářství v podání lháře Johnsona... Evropští sousedi jsou naši přátelé, nikoli nepřítel, s nímž se 'kolaboruje'," reagoval na twitteru labouristický poslanec Stephen Doughty.

We are going to restore trust in our democracy and come out of the EU on October 31st #LeaveOct31

— Boris Johnson (@BorisJohnson) August 13, 2019

Johnsonovu prohlášení předcházelo zveřejnění dopisu, kterým dvacítka vlivných konzervativců v čele s exministrem financí Philipem Hammondem kritizuje strategii premiéra ve vztahu k Bruselu. "Jsme alarmováni 'červenými čarami', které jste vytyčil a které, zdá se, eliminují šanci na dosažení dohody s EU," vzkázali poslanci podle bulvárního listu The Sun.

Hammond následně řekl zpravodajské společnosti BBC, že parlament zablokuje brexit bez dohody, pokud "nikým nezvolení" lidé kolem Johnsona budou usilovat o takové vyústění na konci října. "Pro odchod bez dohody není žádný mandát. Je absurdní naznačovat, že 52 procent lidí, kteří (v referendu v roce 2016) hlasovali za odchod z Evropské unie, hlasovali všichni za odchod bez dohody, když ve skutečnosti... během kampaně před referendem v podstatě od lídrů té kampaně nezazněla jediná zmínka o možnosti odchodu bez dohody," řekl exministr financí.

Dohodu o podmínkách brexitu s EU vyjednala vláda Johnsonovy předchůdkyně Theresy Mayové, v britském parlamentu ale dokument třikrát narazil především kvůli takzvané irské pojistce, která má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem. Johnson nyní požaduje novou "rozvodovou" dohodu, v níž toto kontroverzní opatření nebude. Pro Brusel je takový požadavek nepřijatelný, neboť Londýn nenavrhuje alternativní mechanismus zachování volného režimu na irské hranici, což je cíl deklarovaný oběma stranami.

Johnsonovo trvání na tom, aby byla pojistka z dohody odstraněna, podle Hammonda vyšle Londýn "nevyhnutelně" na dráhu směřující k brexitu bez dohody. Takový scénář by podle analytiků mimo jiné poškodil britskou ekonomiku, narušil dopravu a vedl k růstu cen dováženého zboží. Premiér uvádí, že by preferoval vystoupení z unie na základě dohody, zároveň ale slibuje, že odchod už se nebude odkládat.

Do nového termínu brexitu zbývá 78 dní a Spojené království podle odborníků patrně čeká ústavní krize. Hammondovo prohlášení, první veřejné od jeho demise na konci července, poukazuje podle Reuters na pevné odhodlání skupiny vlivných poslanců svrhnout Johnsona, pokud se bude snažit o neřízený brexit. Podle některých právníků by ale i v případě vyslovení nedůvěry nemusel Johnson z funkce odejít. Není ani jasné, zda poslanci budou dostatečně jednotní a silní, aby se jim brexitu bez dohody podařilo zabránit. Britský parlament znovu zasedne začátkem září.

"Součástí problému je i skutečnost, že britská ústava, kdysi označovaná za globální vzor, je vágní a není kodifikovaná. Opírá se o precedens, toho je však v případě brexitu málo," píše Reuters.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Brexit Velká Británie EU (Evropská unie) Philip Hammond (šéf britské diplomacie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy