Kňažko kandiduje na prezidenta SR, nastínil svoje plány

Bratislava - Slovenský herec a bývalý přední politik Milan Kňažko dnes oficiálně oznámil, že bude kandidovat v přímých prezidentských volbách. O prezidentský úřad se na Slovensku chce ucházet jako nezávislý kandidát. Do politiky se osmašedesátiletý Kňažko vrací po 11 letech.

Kňažko proslul v Československu jako významná postava revoluce v roce 1989, kdy poprvé vstoupil do politiky. Svou prezidentskou kandidaturu zdůvodnil tím, že politické poměry na Slovensku podle něj opět začínají připomínat minulost. "Mám pocit, že jde znovu o hodně. Máme tady vládu jedné strany," prohlásil Kňažko (68) v narážce na jednobarevnou vládu levicového Směru - sociální demokracie, která podle něj ovládá většinu státních institucí.Kňažko se označil za občanského kandidáta, o podporu žádné z politických stran se ucházet nehodlá. "Nedovedu si představit, jak nějaká strana jmenuje nezávislého kandidáta," prohlásil muž, který z politiky odešel v roce 2002, kdy byl ministrem kultury za pravicovou SDKÚ. Členem žádné politické strany v současnosti není. "Obracím se především na občany s tím, že nebudu červený, modrý ani hnědý."

V prezidentské funkci by však chtěl vyvážit levicovou vládu například tím, že nepodepíše žádný zákon, který by zvyšoval daně či by škodil živnostníkům. Zaměřit se v případě svého zvolení hodlá také na zlepšení často kritizovaných poměrů ve slovenské justici.

„Rád bych jako prezident vnesl trochu více aktivity do tohoto úřadu. Nejen pozorováním, ale důsledným dodržováním ústavy. Vznikla tady nějaká mlčící většina lidí, kteří ztratili naději a víru, že je možné něco změnit. Protože vidí, že zákon neplatí stejně pro každého a ani šance neplatí stejně pro každého. Chci být na straně těchto lidí, chci být silným hlasem této mlčící většiny," prohlásil také Kňažko.Aby splnil zákonnou podmínku, musí shromáždit nejméně 15.000 podpisů. Sběr prý již zahájil a potřebný počet očekává v nejbližších dnech.

Herectví Kňažka přitahovalo již od mládí, a tak už za studií na střední škole stavební začal účinkovat v amatérských souborech. Po maturitě dělal asi půl roku kulisáka, později i horníka. V roce 1964 byl přijat na Hereckou fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Vedle divadelních rolí ztvárnil i bezpočet postav na filmovém plátně. Zahrál si například ve snímcích Zajtra bude neskoro, Deň, ktorý neumrie, Život na úteku, Nevěsta s nejkrásnějšíma očima, Rusalka, Zánik samoty Berhof, Papilio, Dobří holubi se vracejí, Devět kruhů pekla, Svědek umírajícího času či Poslední motýl. Dalšími známými kandidáty na post prezidenta jsou bývalý předseda křesťanských demokratů Pavol Hrušovský, poslanci Peter Osuský a Radoslav Procházka, bývalý podnikatel Andrej Kiska a slovenský expremiér a bývalý místopředseda federální vlády Ján Čarnogurský.Dosavadní prezident Ivan Gašparovič, kterému druhé pětileté funkční období skončí v červnu, se o přízeň voličů již ucházet nemůže.Směr-sociální demokracie chce jméno svého kandidáta oznámit v prosinci Předpokládá se, že jím bude premiér Robert Fico. Kňažko dnes prohlásil, že se chce s kandidátem nejsilnější strany utkat v druhém kole voleb a věří, že uspěje.

Související

Více souvisejících

Milan Kňažko (herec, politik) Prezident SR Slovensko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy