Prezidentští kandidáti na Slovensku se vymezují proti Ficovi

Bratislava - Dva měsíce před prvním kolem voleb nového slovenského prezidenta se někteří kandidáti vymezili vůči favorizovanému premiérovi Robertu Ficovi. Nejsilnějším kritikem předsedy vlády se stal Ján Čarnogurský, podle kterého by zvolení Fica prezidentem znamenalo ohrožení demokracie v zemi. Výtky týkající se údajného zneužití moci Fico dlouhodobě odmítá a tvrdí, že ostatní kandidáti ho kritizují, protože v prezidentské kampani jim chybějí témata.

"Vítězství Roberta Fica by ohrozilo demokratický systém na Slovensku," prohlásil dnes před novináři Čarnogurský, jenž Fica přirovnal k někdejšímu autoritářskému slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi. Čarnogurský zopakoval, že Fico plánuje posílit prezidentské pravomoci zejména v oblasti jmenování vysokých státních funkcionářů.Premiér a předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Fico už o víkendu prohlásil, že silnější pravomoci pro hlavu státu prosazovat nehodlá.Někdejší vicepremiér československé vlády a bývalý předseda Křesťanskodemokratického hnutí Čarnogurský se o zvolení prezidentem uchází coby občanský kandidát. Podle dřívějších sondáží by skončil až kolem šestého místa a do druhého rozhodujícího kola voleb by nepostoupil.Podle Čarnogurského Fico také využívá funkci šéfa vlády v prezidentské kampani. Zmínil víkendovou diskusi ve veřejnoprávním slovenském rozhlase, ve které premiér neměl politického oponenta.Další prezidentský kandidát Andrej Kiska zase v novinách nechal otisknout inzerát, kterým vybídl Fica, aby zveřejnil podrobnosti o aféře s emisními povolenkami, které Slovensko v roce 2008 za první Ficovy vlády prodalo pod cenou neznámé firmě. Případem se zabývala i policie, vyšetřování ovšem směřuje do ztracena. Kriticky se vůči Ficově straně Směr-sociální demokracie už dříve vyjádřil také herec Milan Kňažko, jenž prezidentskou kandidaturu ohlásil až mezi posledními.Někteří prezidentští kandidáti shodně tvrdí, že jedna strana by neměla ovládnout všechny přední politické posty v zemi. Sociální demokraté po přesvědčivém vítězství v parlamentních volbách v roce 2012 sestavili jednobarevnou vládu a obsadili i post šéfa sněmovny. Fico, který je dlouhodobě nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku, se hájí, že politická síla jeho strany vychází z vůle občanů.První kolo přímé volby slovenského prezidenta se uskuteční 15. března. Kandidátku do voleb podalo 15 osobností. Kancelář předsedy parlamentu v těchto dnech zkoumá, zda všichni splnili podmínky pro kandidaturu. Jednou z nich je získání podpory od alespoň 15 poslanců sněmovny nebo předložení petice s podpisy nejméně 15.000 voličů.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 

Více souvisejících

Prezident SR Robert Fico Milan Kňažko (herec, politik)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 15 minutami

před 56 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy