Babiš a StB? Agent "Bureš" je prý zmiňován i v dalších dvou spisech

Bratislava - Archivní svazek nového českého ministra financí Andreje Babiše ukazuje pouze nevědomou spolupráci šéfa hnutí ANO s komunistickou Státní bezpečností (StB). Prohlásil to dnes u bratislavského soudu bývalý důstojník StB Andrej Kuľha, který měl coby pracovník tajné policie Babišův svazek na starosti. Podobně se u soudu vyjádřil také někdejší člen takzvané lustrační komise Milan Žitný. Oba svědky nechal k soudu předvolat Babiš, který se stání zúčastnil a který vědomou spolupráci s StB znovu popřel.

Slovenský Ústav paměti národa k soudu přinesl nové agenturní záznamy, ve kterých je zmiňován agent Bureš (což prý bylo Babišovo krycí jméno) v dalších dvou spisech StB. Jména spisů jsou Turek a Bauer, uvedl web CT24. Historik Patrik Dubovský se ale nedomnívá, že by Babiš byl nějaký udavač. Podle něj byl pragmatik, který přijal fakt, že kariérní postup je spojen s členstvím ve straně a cesty do zahraničí s kontaktem s StB.

"Rozlišuji rovinu úřední a rovinu lidskou. To, že je někdo uveden v seznamu, o něm nic nevypovídá. Nevím, jestli někomu ubližoval, nebo ne. Pro naprostou většinu lidí to není tak zásadní téma, jak si politici a novináři myslí," řekl Jan Macháček, komentátor Respekt.cz.

Rozsudek dnes nejspíš nepadne. Šéf hnutí ANO se totiž na poslední chvíli rozhodl předvolat dva nové svědky. Před soudem by měli vypovídat někdejší člen takzvané lustrační komise Milan Žitný a někdejší důstojník StB Andrej Kuľha.

"Po analýze skutečností jsem vyhodnotil, že nejde o vědomou spolupráci (Babiše s StB) a spis jsem odložil do archivu," prohlásil dnes u soudu Kuľha. K Babišovu svazku se u StB dostal v roce 1987, tedy pět let poté, co se nynější miliardář slovenského původu údajně stal spolupracovníkem StB. Kuľha u soudu také tvrdil, že Babišův svazek byl veden chaoticky a že v něm chyběly dokumenty.

Zpochybnil rovněž okolnosti, za jakých byl Babiš údajně získán k spolupráci s StB. "Verbování se má uskutečnit v konspiračním bytě, v tomto (Babišově) případě to byla vinárna," řekl Kuľha. Už loni Kuľha tvrdil, že obsah Babišova svazku byl zfalšovaný.

Právní zástupce ÚPN upozornil, že sám Kuľha do Babišova svazku doplnil dokument o přerušení spolupráce StB s Babišem. V záznamu z roku 1987 je uvedeno, že agent přistupoval k tajné spolupráci zodpovědně. Podle Kuľhy šlo ovšem pouze o formální postup.

Babiše ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN), který archivní svazky StB spravuje, podpořil také Žitný. "Svazek (Babiše) byl sice vytvořen řádně, ale nesvědčí o (vědomé) spolupráci s StB," tvrdil Žitný, jenž byl v 90. letech místopředsedou nezávislé komise při československém ministerstvu vnitra. Jejím úkolem bylo ověřovat, zda osoby byly vědomými spolupracovníky StB. Žitný tvrdil, že v Babišově spisu jsou nesrovnalosti například ohledně konání schůzek zástupců StB s Babišem; jedna z nich se podle záznamů měla uskutečnit v době, kdy Babiš byl v zahraničí.

Babiš se zúčastnil začátku dnešního stání. Zhruba po půldruhé hodině ovšem ministr líčení opustil s odůvodněním, že má pracovní program. V Bratislavě se už dopoledne setkal se svým slovenským protějškem, ministrem financí Peterem Kažimírem.

Sobotka ujišťuje: Soud vládu nevykolejí

Miliardář slovenského původu a šéf hnutí ANO Babiš dlouhodobě popírá, že s StB vědomě spolupracoval. "Doufám, že soud dnes rozhodne. A jsem přesvědčený, že vyhraji," řekl Babiš novinářům. "Pro mě je to jasný případ: nic jsem nepodepsal a neexistuje důkaz, že bych podával nějaké zprávy. Byl jsem evidován bez svého vědomí, proces proto musím vyhrát," zdůrazňoval už dříve, jak uvedl server iHned.cz.

Ať už bude rozhodnutí slovenského soudu ve věci údajné spolupráce šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s StB jakékoliv, nemůže podle českého premiéra Bohuslava Sobotky novou vládu vykolejit. "Nemyslím si, že jakékoliv rozhodnutí slovenského soudu ve věci pana Babiše může vládu vykolejit nebo může zabránit v tom, aby vláda splnila svůj program a prosadila změny, na kterých ten program postavila," uvedl v ČT Sobotka.

Spolupracovníci StB byli rozděleni do dvou základních kategorií, uvádí web CT24:

Důvěrník pomáhal StB plnit především pomocné úkoly. Nemusel však o spolupráci vůbec vědět. Důvěrníci byli vybíráni z řad "spolehlivých čs. občanů", kteří dobrovolně a na základě "vztahu vzájemné důvěry" byli ochotni sdělovat kontrarozvědce "dílčí poznatky informačního charakteru nebo poskytovat jim nutnou pomoc a služby." Na výslovné přání důvěrníka mohl být kontakt s pracovníkem StB utajen. To platilo i v případě důvěrníků, u nichž existovala možnost, že se v budoucnu stanou kandidáty na tajného spolupracovníka StB.

Tajný spolupracovník byl ke spolupráci získán vědomě a před veřejností utajeným způsobem. Směrnice definovala jeho činnost následovně: "Udržuje s pracovníky kontrarozvědky konspirativní styk, plní stanovené úkoly, podává nebo předává poznatky a informace nebo poskytuje kontrarozvědce pomoc nebo služby, které je nezbytné utajovat". Tajní spolupracovníci se dělili na rezidenty, agenty a držitele propůjčeného bytu.

Související

Andrej Babiš

Andrej Babiš má covid a ruší plánovaný program

Doby velkých obav z covidu-19 jsou sice pryč, ale neznamená to, že se tato nemoc vytratila z populace. Přesvědčil se o tom expremiér Andrej Babiš (ANO). Ve videu na sociální síti oznámil příznivcům hnutí, že má covid a z toho důvodu musí zrušit plánovaný program.

Více souvisejících

Andrej Babiš StB soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové věděli o ukrajinském vpádu předem. Utekli, aniž by se evakuovali nebo zničili dokumenty

Ruské vojenské velení očekávalo vpád do Kurské oblasti a několik měsíců připravovalo plány, jak mu zabránit. Údajně to vyplývá z dokumentů, které ukrajinská armáda našla na opuštěných ruských pozicích.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy