Pomůže ponorka? Oceánologové nabízejí pomoc při hledání boeingu

Berlín - Do pátrání po ztraceném malajsijském letadle se chtějí zapojit i vědci: němečtí oceánologové nabízejí nasazení své speciální hlubokomořské miniponorky. Plavidlo, které je schopné pracovat i v hloubkách pod 3000 metrů, už v roce 2011 významně přispělo k nalezení trosek letadla Air France v Atlantiku. Napsal o tom dnes server Spiegel Online.

Němečtí odborníci z centra pro oceánografický výzkum v Kielu jsou podle Spiegelu připravení nasadit miniponorku ve chvíli, kdy se najdou na moři první identifikovatelné zbytky letounu. 

"Už jsme si s americkými kolegy slíbili, že se do případného hledání zapojíme zase společně," uvedl ředitel centra Peter Herzig. "Díky sonarům tří ponorek se dá najednou prohledat mnohem větší plocha." Právě Američané totiž vlastní další dvě hlubokomořské ponorky.

Německá robotická ponorka Abyss dokáže pracovat v hloubkách 2000 až 6000 metrů pod hladinou. V roce 2011 pomohla během mise, která nakonec objevila zbytky letadla Air France v Atlantiku.

Kde jsou tato letadla?

Star Tiger (Britské jihoamerické aerolinie), 30. ledna 1948

Star Tiger (31 lidí na palubě) vzlétl 28. ledna roku 1948 ze Santa Maria (letiště Vila do Porto, Azores, Portugalsko) a jeho cílem byly Bermudské ostrovy. Letoun vzlétl již předešlý den z Londýna, ale zastavil se v Portugalsku kvůli potřebě opravy topného systému v kabině a kompasu letadla.

Těsně předtím, než se Star Tiger ocitl v bermudském vzdušném prostoru, obsluha rádia poslala zprávu ve 3.15 ráno globálního času, že letoun letěl s hodnotou azimutu 72 stupňů. Pátrání bylo zahájeno ve chvíli, kdy letoun zmizel nad Bermudskými ostrovy a poté, co nebylo nic nalezeno, následovalo oficiální šetření.

Britské ministerstvo občanského letectví ve své zprávě uvedlo: „Skutečně může být řečeno, že se nikdy neobjevil záhadnější problém." A také: „Co se v tomto případě stalo, nikdy nebude známo a osud Star Tigeru musí zůstat nevyřešeným tajemstvím." V roce 2009 novinář Tom Mangold vysvětlil, že ztroskotání letadla mohla mít za následek „katastrofická technická chyba". Zmizení Star Tigeru bylo nejhorší leteckou nehodou nad Atlantickým oceánem té doby.

DC-3 (Airborne Transport), 28. prosince 1948

Letoun (32 lidí na palubě) vzlétl ze San Juan, letiště Isla Grande, Portorika směrem na Mezinárodní letiště Miami, Florida, USA.

Poslední radiový kontakt byl učiněn pilotem ve 4.13. Ohlásil, že letoun se nacházel 80,4 kilometrů jižně od Miami. Po DC-3 jako by se slehla zem. Stejně jako u pohřešovaného Star Tigeru, i zde záhadné okolnosti zmizení přidaly ke konspiraci Bermudského trojúhelníku.

Bermudský trojúhelník je slavná trojúhelníková oblast ohraničená Miami, Floridou, San Juan, Portorikem a hlavním ostrovem z Bermudských ostrovů. Nad trojúhelníkem již zmizela spousta letadel, díky čemuž se stal oblíbeným místem pro nadpřirozené a mimozemské vyšetřovatele i teoretiky, píše Velkaepocha.sk.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Německo Ponorky

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy