Romové v EU denně čelí diskriminaci, zlobí se Rada Evropy

Štrasburk - Většina z desítky milionu Romů, kteří žijí v Evropě, stále trpí segregací a ohromnou chudobou. Přes evropské programy na podporu integrace Romů do společnosti se situace zlepšuje pomalu. Romové čelí denně diskriminaci v médiích, politice a na pracovním trhu. Řekl to dnes generální tajemník Rady Evropy (RE) Thorbjörn Jagland k úternímu Mezinárodnímu dni Romů.

Šéf RE v prohlášení uvedl, že diskriminace Romů je nejviditelnější ve městech. Příliš Romů stále žije v ghettech a mnoho jejich dětí chodí do oddělených škol. Rozpočty na městské služby pro bydlení, vzdělání a zdravotní péči bývají často maximálně napjaté, ale i tak by měly zahrnovat Romy. Situaci podle něj ztěžuje odpor a předsudky vůči Romům ze strany části obyvatel.

Mezinárodní organizace včetně Rady Evropy a Evropské unie se shodly na tom, že se u pomoci Romům nyní zaměří na místní úroveň. To byl také jeden z hlavních závěrů třetího evropského romského summitu, který se konal v pátek v Bruselu, připomněl Jagland. Dodal, že se těmto organizacím již například podařilo vyškolit 1300 vyjednávačů, kteří ve dvacítce zemí radí Romům, jak na konkrétním místě získat vzdělání, lékařskou péči a místní vládní služby.

Psali jsme:
Problém s Romy je zpět: Ve Varnsdorfu roste nové ghetto, místní jsou zoufalí
Mladý Rom zabodl šroubovák do vychovatele. Okamura reaguje... Stop anticikanismu, slíbil Sobotka. Vláda připraví novou strategii
 

V roce 2000 přijala Evropská unie směrnici o rasové rovnoprávnosti, která zakazuje diskriminaci založenou na rase nebo etniku – a to v práci, při vzdělávání, v přístupu ke zboží a službám, bydlení nebo zdravotní péči. Charta základních práv EU, která vstoupila v platnost v roce 2009, také zakazuje diskriminaci a zakotvuje právo na vzdělání, sociální podporu, bydlení a práci. Evropská komise je pak oprávněna zakročit proti jednotlivým členům sedmadvacítky, pokud poruší právo EU nebo zmíněnou chartu. Doteď se to nicméně nikdy nestalo v souvislosti s nějakou diskriminací Romů nebo jiné etnické minority, informuje amnesty.cz.

„Evropská komise má možnost trvale změnit životy přehlížených a diskriminovaných komunit v Evropě, včetně Romů. Zatím ale bohužel postupuje velmi váhavě proti státům, které porušují lidská práva Romů," stěžuje si ředitel programů AI pro Evropu a Střední Asii John Dalhuisen a dodává: „To, co vidíme, je komise, která uplatňuje sankce spíš v technických otázkách, například u dopravy nebo daní, ale ne tam, kde jde o životně důležité věci pro miliony lidí, jako je násilné vystěhovávání, segregace nebo nenávistné útoky. Nobelova cena míru, kterou EU dostala, má moc ukončit diskriminační praktiky, které jsou běžné v mnoha jejích členských státech. Tato moc teď musí být použita."

Související

Více souvisejících

Romové EU (Evropská unie) diskriminace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy